Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin pörssi odottaa hyvää listautumisvuotta – tämän vuoden puolella jo useat yhtiöt ovat kolkuttaneet pörssin ovea

Helsingin pörssi on onnistunut saamaan tililleen lyhyessä ajassa useita pörssilistauksia. Viimeisin on käyttötavaravalmistaja Orthex , joka kertoi torstaina suunnittelevansa listautumisantia ja osakkeidensa listaamista Helsingin pörssin päälistalle.

Aiemmin tänä vuonna listautumisestaan ovat ilmoittaneet rakennusalan suunnittelu- ja konsulttiyhtiö Sitowise, terveysteknologiayritys Nightingale Health ja infrarakentaja Kreate .

– Vuosi on lähtenyt vilkkaasti käyntiin ja myös näkymät ovat hyvät. Näyttää siltä, että Suomessakin on tulossa paljon listautumisia, arvioi Nasdaq Helsingin toimitusjohtaja Henrik Husman.

Hän odottaa, että listautumisia on tulossa viime vuotta enemmän. Viime vuonna varsinkin toinen vuosipuolisko oli vaisu. Suomessa ei ollut paljoa listautumisia toisin kuin muualla maailmassa. Koronashokki oli nopeasti ohi muilla markkinoilla kuten Ruotsissa, Tanskassa ja Yhdysvalloissa.

Helsingin pörssissä nettomuutos yhtiöiden kappalemäärissä on Husmanin mukaan ollut positiivinen viime vuosina.

– Siinä mielessä Helsingin pörssi erottuu edukseen maailman muista pörsseistä, hän sanoo.

Lähtijät isompia yhtiöitä kuin tulijat

Sen sijaan markkina-arvolla mitattuna pörssistä lähtijät ovat keskimäärin isompia yhtiöitä kuin tulijat. Pörssistä on lähtemässä pois kuituyhtiö Ahlstrom-Munksjö . Viime vuonna pörssistä vedettiin pois muun muassa teleyhtiö DNA . Aiemmin pörssistä on poistunut esimerkiksi Amer Sports .

Husmanin mukaan pienempien yhtiöiden hakeutuminen pörssiin on ymmärrettävää, koska pörssiin tullaan kasvattamaan yhtiön liiketoimintaa ja sen arvoa.

Pörssiyhtiöiden yhteenlaskettu markkina-arvo oli tammikuun lopussa 10 prosenttia korkeampi kuin vuosi sitten. Markkina-arvoa on kohottanut se, että koronakuopan jälkeen osakkeet lähtivät voimakkaaseen nousuun.

Tavoitteena kerätä 10 miljoonaa uutta pääomaa

Orthexin osakeannissa on tavoitteena kerätä noin 10 miljoonaa euroa uutta pääomaa.

Yhtiön tuotteet kattavat monipuolisen valikoiman säilytyslaatikoita, keittiötarvikkeita sekä tuotteita kotiin ja pihaan. Yhtiön keskeisiin maantieteellisiin markkinoihin kuuluvat Pohjoismaat. Muita markkinoita ovat muun muassa Saksa, Ranska ja Britannia.

– Orthex on yksi Pohjoismaiden johtavista käyttötavaroiden valmistajista, ja tavoitteenamme on tehdä kuluttajien arjesta helpompaa vastuullisesti valmistetuilla, kestävillä tuotteillamme. Uskomme, että säilytysbrändimme SmartStore-tuotteet mielletään Pohjoismaissa tuoteryhmän kärkibrändeiksi, sanoo yhtiön toimitusjohtaja Alexander Rosenlew tiedotteessa.

Hänen mukaansa mahdollinen listautuminen on luonnollinen askel yhtiön kasvustrategiassa ja antaa mahdollisuuden kasvattaa tunnettuutta ja kiihdyttää kasvua Euroopassa.

Koostuu osakeannista ja osakkeiden myymisestä

Listautumisannin odotetaan koostuvan sekä osakeannista, jossa Orthex laskee liikkeelle uusia osakkeita, että osakemyynnistä, jossa eräät yhtiön osakkeenomistajat myyvät osakkeitaan.

Orthex kertoo, että yhtiöllä on yli 100 vuoden kokemus kodin käyttötavaroiden valmistuksesta, suunnittelusta ja markkinoinnista.

Yhtiö liikevaihto oli viime vuonna 76 miljoonaa euroa ja liikevoitto 12 miljoonaa euroa.