Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Kiina tavoittelee tänä vuonna yli kuuden prosentin talouskasvua – linjaukset eivät lupaa hyvää kasvihuonekaasujen päästöjen vähenemiselle

Kiinassa alkoi Suomen aikaa aikaisin aamulla maan muodollisen parlamentin, kansankongressin, vuotuinen istunto. AFP / LEHTIKUVA

STT–AFP

Kiina näyttää jatkavan investoimista uuteen hiilivoimaan samalla kun lisäykset uusiutuvien energialähteiden käyttöön ovat jäämässä vaatimattomiksi. Ympäristöaktivistit olivat odottaneet tänään julkistetuilta linjauksilta selvää suunnitelmaa hiilineutraaliustavoitteen saavuttamiselle vuoteen 2060 mennessä.

Pääministeri Li Keqiangin esittelemissä linjauksissa ei aseteta kattoa kokonaisenergiakulutukselle, vaikka ilmastopäästöjä suhteessa bruttokansantuotteen kasvuun pyritään vähentämään. Tavoitteeksi asetetun talouskasvun toteutuessa päästöjen lisääntyminen ei kuitenkaan välttämättä edes hidastu, arvioi Lauri Myllyvirta riippumattomasta Centre for Research on Energy and Clean Air (CREA) -tutkimuslaitoksesta.

– Ilman energiankulutuksen tavoitetta tässä viisivuotissuunnitelmassa on vielä vähemmän aineksia päästöjen rajoittamisen suhteen kuin aiemmissa vastaavissa suunnitelmissa, Myllyvirta kirjoittaa .

Näin ollen päätökset keinoista ryhtyä pikaisesti rajoittamaan päästöjen kasvua jäävät hänen mukaansa nähtäväksi myöhemmin tänä vuonna julkaistavista energiasektorin ja muiden talouden alojen viisivuotissuunnitelmista.

Talouskasvutavoite yli kuudessa prosentissa

Kansankongressin avajaisten yhteydessä julkistetun suunnitelman sananvalinnat "hiilen puhtaan käytön edistämisestä" osoittavat, että tavoite vähähiilisestä kehityksestä sekä uudet investoinnit hiileen ja öljyyn elävät Kiinassa yhä rinta rinnan.

– Keskeinen ristiriita laajenevan savupiipputalouden ja vihreän kasvun edistämisen välillä vaikuttaa ratkaisemattomalta, Myllyvirta päättelee.

Kiina on maailman suurin saastuttaja vastaten noin neljäsosasta kaikista kasvihuonekaasujen päästöistä. Osana hiilineutraaliustavoitettaan Kiina on aiemmin luvannut hiilipäästöjensä kääntyvän laskuun vuoden 2030 jälkeen. Tutkijoiden mukaan tämä edellyttäisi sitä, että hiilellä tuotetun energian määrää ryhdyttäisiin vähentämään heti.

Kiinan pääministerin mukaan maa tavoittelee tälle vuodelle yli kuuden prosentin talouskasvua. Koko seuraavien viiden vuoden ajanjaksolle kasvutavoitetta ei asetettu.

Kiinan viralliset kasvutavoitteet asetetaan yleensä sen verran alakanttiin, että ne voidaan varmasti ylittää. Useiden asiantuntijoiden mukaan maan hyvä toipuminen koronasta voi johtaa tänä vuonna jopa yhdeksän prosentin kasvulukemiin.

Viime vuonna Kiinan talouskasvu hidastui alimmilleen vuosikymmeniin, eikä virallisia kasvutavoitteita edes asetettu.

Kiina aikoo tiukentaa Hongkongin päättäjien valintaseulaa - EU varoittaa seurauksista

Euroopan unioni varoittaa Kiinaa poliittisista ja taloudellisista seurauksista, jos Kiina ei harkitse uudestaan suunnitelmia muutoksista Hongkongin vaalijärjestelmään.

Kiinan kansankongressin avajaisissa kerrottiin suunnitelmasta, jonka mukaan Pekingin valvoma vaalikomitea hyväksyisi jatkossa kaikki ehdokkaat Hongkongiin lakiasäätävään neuvostoon ja myös nimittäisi suuren osan sen jäsenistä. Tavoitteena on saada Hongkong "patrioottien" hallintaan.

EU:n mukaan muutokset uhkaavat hongkongilaisten perusvapauksia ja alueen poliittista monimuotoisuutta.

Kansankongressin pysyvän komitean varapuheenjohtaja Wang Chen kertoi kokouksessa lakialoitteesta, jonka avulla Kiina voisi taata, että niin sanotut patriootit olisivat johdossa Hongkongissa, kirjoittaa Britannian yleisradioyhtiö BBC . Aloitteesta on tarkoitus keskustella viikon kestävässä kokouksessa.

Sen mukaan Pekingin kontrolloima vaalikomitea valitsisi suuren osan Hongkongin korkeimman lainsäädäntöelimen päättäjistä ja osallistuisi kaikkien nimeämiseen.

Hongkongissa tuli viime vuonna voimaan uusi turvallisuuslaki. Länsimaat ovat jo syyttäneet Kiinaa yrityksistä murentaa Hongkongille luvattuja demokraattisia vapauksia, joihin Kiina sitoutui, kun Hongkong palautettiin Kiinalle vuonna 1997.

"Tämä heijastaa Kiinan nousevaa taloudellista valtaa"

Kiina aikoo kasvattaa tänä vuonna asevoimiensa budjettia 6,8 prosentilla. Asiasta kertoi maan valtiovarainministeriö.

Kiinan sotilaallinen budjetti on maailman toisiksi suurin Yhdysvaltojen jälkeen. Vaikka Kiina kasvattaakin budjettiaan, se on yhä alle kolmanneksen Yhdysvaltojen budjetista. Kiina on aikeissa käyttää asevoimiinsa 1,36 biljoonaa yuania eli noin 175 miljardia euroa.

Kiina on viime vuosina panostanut asevoimiensa uudistamiseen.

– Kiinan sotilaallinen budjetti on kasvanut nopeasti kahden vuosikymmenen aikana, sanoo analyytikko Adam Ni Australiassa sijaitsevasta China Policy Centrestä.

– Tämä heijastaa Kiinan nousevaa taloudellista valtaa ja päättäväisyyttä vahvistaa strategisia päämääriään.

Kommentoi

Mainos: Keskisuomalainen

Monipuoliset digisisällöt koko kotiin

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut