Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Viranomaisten tietoon tullut lähisuhdeväkivalta kasvoi vuonna 2019

THL:n mukaan yleisin lähisuhdeväkivallan uhri oli 25–34-vuotias nainen vuonna 2019. Kuvan tilanne on lavastettu. EMMI KORHONEN / LEHTIKUVA

Saara-Miira Kokkonen / STT

Viranomaisten tietoon tulleiden pari- ja lähisuhdeväkivaltarikosten määrä kasvoi vuonna 2019, selviää Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) julkaisemasta tilastoraportista.

Rikosten määrä kasvoi seitsemän prosenttia aiemmasta vuodesta. Yhteensä pari- ja lähisuhdeväkivaltarikoksia raportoitiin 10 600 tapausta.

Tiedot perustuvat Tilastokeskuksen rikos- ja pakkokeinotilastoon. Kaikkea perhe- ja lähisuhdeväkivaltaa ei kuitenkaan ilmoiteta viranomaisille.

– Vuosien saatossa kynnys ilmoittaa tapauksista on saattanut laskea, mikä selittää osittain kasvua, THL:n kehittämispäällikkö Martta October arvioi tiedotteessa.

Lähisuhdeväkivaltaa kokeneista yli kolme neljäsosaa oli naisia. Yleisin lähisuhdeväkivallan uhri oli 25–34-vuotias nainen.

Ikäryhmien välillä oli kuitenkin suuria eroja. Alaikäisissä yli puolet väkivaltaa kokeneista oli poikia, tilastoista selviää.

Octoberin mukaan kymmenessä vuodessa viranomaisten tietoon tulleet alaikäisiin kohdistuneet lähisuhdeväkivaltatapaukset ovat yli kaksinkertaistuneet.

THL:n raportti julkaistaan joka toinen vuosi.

Parisuhdetappoja vähemmän

Raportin mukaan parisuhdetappoja tapahtui vuonna 2019 aiempaa vuotta vähemmän. Yhteensä niitä tilastoitiin 18.

Parisuhdetapolla tarkoitetaan tappoa, joka kohdistuu henkilön seurustelukumppaniin tai nykyiseen tai entiseen puolisoon.

Esitutkintatietojen mukaan 80 prosentissa tapauksissa oli esiintynyt väkivaltaa jo aiemmin, usein pitkäänkin. Surmat tehtiin yleensä päihtyneinä.

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut