Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tor-verkon laajasta doping- ja lääkekaupasta tuomiot – ex-rikoskonstaapelille yli kaksi vuotta vankeutta

Lapin käräjäoikeus tuomitsi maanantaina yhteensä 20 ihmistä laajasta doping- ja lääkeaineiden laittomasta maahantuonnista ja myynnistä. Tuomittujen joukossa on Helsingin poliisilaitoksella työskennellyt poliisimies.

Dopingaineita ja lääkevalmisteita tuotiin Suomeen ja myytiin eteenpäin muun muassa anonyymin Tor-verkon Silkkitie-kauppapaikalla vuosina 2017–2020. Oikeuden mukaan päätekijöiksi katsotut kolme miestä olivat organisoineet maahantuonnin niin, että ulkomailta tilatut dopingainepaketit toimitettiin pakettien vastaanottajiksi palkatuiksi tai muuten houkutelluiksi ihmisille. Sitten paketit haettiin vastaanottajilta ja toimitettiin eteenpäin niiden tilauksista vastanneille ihmisille, jotka myivät niitä Tor-verkossa ja muualla, oikeus sanoi.

Pisimmän tuomion sai Juha Niemelä, 37. Hänet tuomittiin neljän vuoden vankeuteen törkeästä dopingrikoksesta, salakuljetuksesta, huumausainerikoksesta ja ampuma-aserikoksesta. Sami Pekka Heikonen, 38, sai kolmen vuoden ja yhdeksän kuukauden tuomion törkeästä dopingrikoksesta ja törkeästä rahanpesusta ja Jyrki Heikki Tepsa, 54, kolmen vuoden ja kahdeksan kuukauden tuomion törkeästä dopingrikoksesta ja petoksesta.

Poliisimies irtisanottiin viime vuonna

Oikeuden mukaan kesästä 2018 lähtien doping- ja lääkeaineiden levityksessä oli mukana Helsingin poliisilaitoksessa työskennellyt vanhempi rikoskonstaapeli. Mies oli alkujaan hankkinut dopingaineita omaa käyttöään varten Tor-verkon kautta, ja siten tutustunut yhteen päätekijöistä, oikeus kertoi.

Tomi Rainer Kuusisto, 47, sai kahden vuoden ja kahden kuukauden tuomion virkavelvollisuuden rikkomisesta, törkeästä dopingrikoksesta ja lääkerikoksesta. Syyte virkavelvollisuuden rikkomisesta liittyi siihen, että mies oli oikeuden mukaan tehnyt poliisin tietojärjestelmässä hakuja liittyen lähettämäänsä dopingainepakettiin sekä pyrkinyt selvittämään, että oliko häntä kirjattu rikoksesta epäillyksi sanottuun rikokseen.

Helsingin poliisista kerrottiin STT:lle, että aiemmin virasta pidätettynä ollut Kuusisto irtisanottiin viime vuonna.