Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Euroopan lääkeviraston edustaja varoittaa kiirehtimästä Sputnik V -rokotteen käyttöönotossa – vertaa venäläisen ruletin pelaamiseen

EMAn hallintoneuvoston puheenjohtaja suosittelee, etteivät yksittäiset maat hyväksyisi venäläistä Sputnik V -koronarokotetta hätäkäyttöön ilman riittävää arviointia. AFP / LEHTIKUVA

Sanna Raita-aho / STT

Euroopan lääkeviraston (EMA) hallintoneuvoston puheenjohtaja Christa Wirthumer-Hoche suosittelee, etteivät yksittäiset maat hyväksyisi venäläistä Sputnik V -koronarokotetta hätäkäyttöön ilman riittävää arviointia. Wirthumer-Hoche vertaa ajatusta itävaltalaiskanava ORF:n haastattelussa "venäläisen ruletin pelaamiseen".

Hän sanoo suosittelevansa vakaasti, ettei rokotteelle anneta myyntilupaa ennen kuin rokotteen turvallisuudesta on saatu riittävästi tutkimustietoa ja ennen kuin se on käynyt läpi eurooppalaisen laatuarvioinnin.

– Voimme saada Sputnikia markkinoille tulevaisuudessa, kun olemme ensin käyneet läpi riittävästi tutkimustietoa, hän sanoi.

Unkari aloittanut jo kansalaistensa rokotuksen Sputnikilla

EU-maista Unkari on jo hyväksynyt Sputnikin käytön ja alkanut rokottaa sillä kansalaisiaan. Myös Tshekki ja Slovakia ovat tilanneet rokotetta ja kertoneet, etteivät ne aio odottaa EMA:n hyväksyntää rokotteen käytölle.

Itävallassa puolestaan liittokansleri Sebastian Kurz tapasi viime viikolla Sputnikin rokotefirman edustajia. Hänen mukaansa rokotetta ei oteta käyttöön Itävallassa ennen Euroopan lääkeviraston mahdollista hyväksyntää, mutta on myös todennut, ettei rokoteasioita "tule sotkea geopoliittisiin ongelmiin".

Suomen pääministeri Sanna Marin (sd.) mukaan taas kaikki sellaiset koronavirusrokotteet, jotka ovat tehokkaita ja turvallisia, voidaan ottaa käyttöön. Hän kuitenkin totesi, että arviointi on ensi sijassa EMA:n tehtävä.

EMA on toistaiseksi antanut hyväksynnän Pfizerin ja Biontechin , Modernan ja Astra Zenecan rokotteille.

Viraston on määrä arvioida yhdysvaltalaisen Johnson & Johnsonin yhden annoksen koronarokotetta torstaina.

USA: Venäjä pyrkinyt levittämään disinformaatiota edistääkseen oman rokotteensa myyntiä

Wall Street Journal lehti kertoi viikonloppuna, että Venäjän tiedustelupalvelu olisi pyrkinyt maalaamaan kuvaa länsimaisista rokotteista epäluotettavina, kalliina ja vaarallisina. Väitteitä on julkaistu esimerkiksi erilaisissa verkkojulkaisuissa.

– Voimme sanoa, että nämä julkaisut kytkeytyvät suoraan Venäjän tiedustelupalveluun -- ne ovat kaikki osa venäläistä propagandaa ja disinformaation ekosysteemiä, disinformaation tarkkailuun keskittynyt Yhdysvaltain ulkoministeriön yksikkö sanoi lehden mukaan.

Lisäksi väitteitä esimerkiksi Pfizerin rokotteen korkeasta hinnasta ja vaarallisuudesta on levitetty myös Venäjän valtionmediassa.

– Pfizeriin keskittyminen johtuu luultavasti siitä, että se on ensimmäinen laajoille massoille tarkoitettu rokote Sputnikin lisäksi. Siksi se uhkaa Sputnikin markkina-asemia, arvioi yhdysvaltalainen kansalaisjärjestö Alliance for Securing Democracy raportissaan lehden mukaan.

Kansalaisjärjestön raporttia ei ole vielä julkaistu.

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut