Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

BBC: Oppositiojohtajan mukaan Tansanian presidentti on sairaalahoidossa koronatartunnan vuoksi

Tansanian presidentillä John Magufulilla on koronatartunta ja hän on sairaalahoidossa tartuntansa vuoksi, kertoo paikallinen oppositiojohtaja Britannian yleisradioyhtiö BBC:lle .

Oppositiojohtaja Tundu Lissun mukaan hänen lähteensä kertovat, että Magufuli saa sairaalahoitoa naapurimaa Keniassa. BBC ei ole kyennyt vahvistamaan tietoja.

Lissun mukaan myös Tansanian valtiovarainministeri Philip Mpango olisi hoidettavana samaisessa sairaalassa Kenian pääkaupungissa.

Magufuli ei ole esiintynyt julkisuudessa yhteentoista päivään, ja hänen terveydentilastaan on noussut kysymyksiä Tansaniassa.

Presidenttiä on kritisoitu kovasti koronatoimiensa vuoksi.

Maa on torjunut muun muassa kansainvälisen avun, eikä ole suostunut ostamaan rokotteita. 61-vuotias Magufuli on kehottanut virustaistelussa käytettävän rukouksia ja höyryterapiaa. Kasvomaskeihin tai liikkumisrajoituksiin hän ei ole suostunut turvautumaan.

Suomessa BBC:n tiedoista kertoi aiemmin Yle .

Sosiaalisessa mediassa pyörii huhumylly

Kenialaislehti on kertonut, että maan pääkaupungissa Nairobissa sijaitsevaan sairaalaan on otettu afrikkalaisjohtaja maasta, joka on kieltäytynyt käyttämästä kasvomaskeja ja muita turvatoimia.

– Me emme tiedä, sairaalassa toimiva virkamies vastasi uutistoimisto AFP:lle, kun häneltä kysyttiin onko Magufuli otettu sisään sairaalaan.

Kenian hallinnon sisäiset lähteet ovat puolestaan kiistäneet huhut siitä, että Magufuli olisi sairaalahoidossa Keniassa.

Tansanian oppositio on vaatinut tietää, missä Magufuli on, kun häntä ei ole näkynyt julkisuudessa. Sosiaalisessa mediassa on alkanut huhumylly ja Keniassa hashtag Pray4Magufuli nousi käytetyimpien joukkoon keskiviikkona.

Tansanian hallinto ei ole antanut kommenttia Magufulin olinpaikasta, mutta maan informaatioministeri varoitti mediaa ja kansalaisia siitä, ettei heidän tulisi käyttää huhuja tiedonlähteenä.

Useat virkamiehet ovat kuolleet viime aikoina

Kiellettyään viruksen läsnäolon kuukausien ajan, Magufuli paljasti helmikuussa, että jotkut hänen avustajistaan ja perheenjäsenistään olivat saaneet koronaviruksen aiheuttaman covid-19-taudin, mutta toipuneet.

Useat tansanialaisvirkamiehet ovat kuolleet viime aikoina. Muun muassa Tansanialle kuuluvan Sansibarin varapresidentin kerrottiin helmikuussa kuolleen koronavirukseen.

Valtiovarainministeri puolestaan esiintyi helmikuussa sairaalan ulkopuolella lehdistötilaisuudessa yskivänä ja henkeään haukkovana leikatakseen siivet huhuilta, joiden mukaan hän olisi kuollut koronan aiheuttamaan tautiin.

BBC:n mukaan Magufuli julisti aiemmin tässä kuussa korkea-arvoisen avustajansa hautajaisissa, että Tansania kukisti koronan viime vuonna ja tekee näin myös tänä vuonna.

Tansania lakkasi julkaisemasta virallisia koronatietoja jo viime vuoden keväänä ja tämän vuoden tammikuussa Magufuli väitti koronarokotteiden olevan "terveydelle vaarallisia".

Viime kuussa Maailman terveysjärjestö WHO:n johtaja Tedros Adhanom Ghebreyesus vetosi Tansaniaan, että maa ryhtyisi koviin toimiin koronaa vastaan.

Brasiliassa rikkoutui 2 000 päivittäisen koronaan liittyvän kuolemantapauksen raja

Brasiliassa on kirjattu jälleen uusi ennätys koronaan liittyvien päivittäisten kuolemien määrässä, kun 24 tunnin ajalta kirjattiin yhteensä lähes 2 300 kuolemaa. Maan terveysministeriö kertoi asiasta keskiviikkona.

Huolestuttava koronapiikki nosti päivittäisten koronakuolemien määrän keskiviikkona Brasiliassa ensimmäistä kertaa yli kahden tuhannen.

Yhteensä noin 212 miljoonan asukkaan maassa on kirjattu pandemian aikana määrällisesti toisiksi eniten koronakuolemia koko maailmassa. Brasilian yli 270 000:ta kuolemantapausta enemmän koronakuolemia on kirjattu vain Yhdysvalloissa.

Tuore tartuntapiikki on ajanut sairaalat äärirajoille. Keskiviikkona Brasiliassa kirjattiin myös tähän mennessä kolmanneksi korkein päivittäinen uusien koronatartuntojen määrä. Tartuntoja oli lähes 80 000.

Terveysasiantuntijoiden mukaan uusien tartuntojen taustalla ovat tarttuvammat virusmuunnokset. Näiden joukossa on myös virus, jonka uskotaan kohdatun ensimmäisenä Brasiliassa Amazonin sademetsässä sijaitsevassa Manauksen kaupungissa tai sen ympäristössä.

"Vuodesta 2021 tulossa todella vaikea"

Kansanterveyskeskus Fiocruzin tutkijan ja lääkärin Margareth Dalcolmon mukaan Brasiliassa eletään pandemian pahimpia hetkiä ja uudet muunnokset tekevät epidemiasta entistäkin pahemman.

– Vuodesta 2021 on tulossa vielä todella vaikea vuosi, hän kertoi uutistoimisto AFP:lle.

Brasilialla on ollut vaikeuksia saada mittavalle väestölleen rokotteita, mikä on lisännyt entisestään maan presidenttiin Jair Bolsonaroon kohdistuvaa kritiikkiä. Noin 4,2 prosenttia koko väestöstä on saanut ensimmäisen rokoteannoksen.

Lääketieteen asiantuntijoiden neuvoja ja koronatoimia uhmaava Bolsonaro kehotti viime viikolla brasilialaisia lopettamaan koronasta "valittamisen" ja hyökkäsi jälleen kerran liikkumisrajoituksia vastaan.

Keskiviikkona hän esiintyi poikkeuksellisesti kasvomaskiin sonnustautuneena. Hän allekirjoitti lain, jonka on määrä kiihdyttää maan rokotehankintoja. Lisäksi hän puolusti koronatoimiaan.

– Luottakaamme hallintoomme, luottakaamme terveysministeriöön, hän sanoi.

– Tämä on vakavuuden ja velvollisuuden hallinto.

Ex-presidentti Lula ripitti Bolsonaroa

Maan entinen presidentti Luiz Inacio Lula da Silva hyökkäsi keskiviikkona Bolsonaroa vastaan hänen "imbesillin" koronapolitiikkansa vuoksi.

– Älkää seuratko mitään presidentin tai terveysministerin imbesillejä päätöksiä: ottakaa rokote, Lula sanoi.

– Maa on pyöreä, ja Bolsonaro uskoo sen olevan litteä... Useilta kuolemilta olisi voitu välttyä ilman kaikkea tätä maan yli pyyhkäissyttä hulluutta.

Maata vuosina 2003–2010 johtaneesta Lulasta on tullut merkittävin ehdokas syrjäyttämään Bolsonaro. Tuomari mitätöi maanantaina pidetyn vasemmistovaikuttajan aiemmat korruptiotuomiot, minkä myötä hänelle palasi myös mahdollisuus asettua ehdolle.

75-vuotias Lula ripitti Bolsonaroa ensimmäisessä julkisessa esiintymisessään sitten tuomarin maanantaisen päätöksen. Hän ei kuitenkaan suostunut kertomaan aikooko hän asettua ehdolle Bolsonaroa vastaan.

Hän kertoi lehdistötilaisuudessa, että olisi pikkumaista, jos hän ajattelisi nyt ensi vuotta.

– Puolueen johtajien pitää puhua nyt rokotteista ja palkoista, hän painotti.