Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Komitea: Maakuntaveron käyttöönoton tarpeellisuutta arvioitava myöhemmin

Maakuntaverokomitean mietintö luovutettiin valtioneuvostolle torstaina. Emmi Korhonen / LEHTIKUVA

Tuomas Savonen / STT

Maakuntaveron käyttöönottoa selvittänyt parlamentaarinen komitea esittää, että maakuntaveron käyttöönoton tarpeellisuutta tulisi arvioida siinä vaiheessa, kun hyvinvointialueiden rahoitusmallin toimivuudesta on saatu riittävästi kokemusta ja jos niiden tehtäväkenttää olennaisesti laajennetaan.

Tässä yhteydessä tulisi komitean mukaan tarkastella laajasti julkisen sektorin tehtäviä, rahoitusta ja veronsaajien asemaa.

Maakuntaverokomitean mietintö luovutettiin valtioneuvostolle torstaina. Komitean toimeksianto perustui pääministeri Sanna Marinin (sd.) hallituksen hallitusohjelman kirjaukseen, jonka mukaan maakuntien verotusoikeus valmistellaan parlamentaarisessa komiteassa.

Komitea löysi työssään sekä maakuntaveron käyttöönoton puolesta että sitä vastaan puhuvia seikkoja.

Keskeisimmät maakuntaveron käyttöönottoa tukevat argumentit liittyvät alueellisen itsehallinnon vahvistamiseen, taloudellisiin kannustimiin ja investointien rahoitukseen. Maakuntaveron käyttöönottoa vastaan puhuvista seikoista keskeisimmät ovat sen työn verotukseen aiheuttama kiristymispaine sekä alueiden eroista seuraavat riskit verotuksen alueellisten erojen kasvuun ja palveluiden yhdenvertaisuuden heikkenemiseen.

Viime vuoden maaliskuussa asetetun maakuntaverokomitean puheenjohtajana toimi kansanedustaja Esko Kiviranta (kesk.).

Useita eriäviä mielipiteitä

Komitea ei ollut työssään yksimielinen, vaan sen mietintöön sisältyy neljän jäsenen eriävät mielipiteet.

Mietintöön eriävän mielipiteen jättäneen kokoomuksen varapuheenjohtajan Anna-Kaisa Ikosen mielestä maakuntavero olisi pitänyt kuopata pysyvästi. Kokoomuksen mukaan maakuntaveron käyttöönotolle ei ole perusteluita.

– Maakuntavero nostaisi kokonaisveroastetta, heikentäisi verojärjestelmän selkeyttä ja läpinäkyvyyttä sekä johtaisi todennäköisesti yhä suurempaan palveluiden ja verojen eriytymiseen alueiden välillä. Siellä, missä asukaskohtaiset sote-kustannukset ovat suuremmat, on myös heikompi veropohja, Ikonen sanoo tiedotteessaan.

Kansanedustajat Pia Lohikoski (vas.) ja Mari Holopainen (vihr.) jättivät mietintöön yhdessä eriävän mielipiteensä.

– Maakuntaveron kanssa vatuloinnin on syytä loppua. Hyvinvointialueiden taloudellinen itsenäisyys vaatii verotusoikeuden, ja sen valmistelu tulee käynnistää ripeästi. Näin vahvistetaan tilivelvollisuutta veroja maksavia asukkaita kohtaan, Lohikoski sanoo kaksikon tiedotteessa.

Myös perussuomalaisten Arja Juvonen jätti mietintöön eriävän mielipiteensä. Hänen mukaansa hallituksen tulisi pystyä esittämään yhteinen ratkaisu eduskunnalle sen sijaan, että hallituspuolueet jättävät parlamentaarisissa komiteoissa mietintöihin eriäviä mielipiteitä. Tilanne vaarantaa Juvosen mielestä hallituksen uskottavuuden ja aiheuttaa yhteiskunnassa epäluottamusta hallituksen päätöksentekokykyyn.

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut