Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Suurin osa suomalaisista luottaa tilastoihin ja puolueiden kannatusmittauksiin – perussuomalaisten kannattajat kriittisimpiä

Tutkimuksen mukaan luottamus tilastoihin ja tutkimuksiin lisääntyy koulutustason noustessa. Vesa Moilanen / LEHTIKUVA

Henrietta Nyberg / STT

Yli kolme neljäsosaa suomalaisista pitää julkisia tilastoja eli esimerkiksi Tilastokeskuksen tilastoja luotettavina, selviää Kunnallisalan kehittämissäätiön kyselytutkimuksesta. Lähes yhtä moni luottaa valtion tutkimuslaitosten eli esimerkiksi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tuottamiin tutkimuksiin.

Tutkimuksen mukaan luottamus tilastoihin ja tutkimuksiin lisääntyy koulutustason noustessa.

SDP:n, kokoomuksen ja vihreiden kannattajat luottavat tutkimuksiin keskimääräistä enemmän. Perussuomalaisten kannattajat ovat kriittisimpiä tutkimuksia kohtaan.

Sääennusteet nauttivat suomalaisten suurta luottamusta, sillä yli neljä viidestä kertoi tutkimuksessa luottavansa sääennusteisiin täysin tai jossakin määrin.

Horoskooppeihin luottaa vain noin joka kymmenes

Suomalaisten selvä enemmistö luottaa ainakin jossakin määrin talousennusteisiin, suhdannebarometreihin (65 prosenttia vastanneista) sekä puolueiden kannatusmittauksiin (60 prosenttia vastanneista).

Tutkimuksen mukaan suomalaisten usko talousennusteisiin ja puoluekannatusmittauksiin lisääntyy iän myötä. Talousennusteisiin ja puoluekannatusmittauksiin uskovat keskimäärin enemmän myös akateemisen tutkinnon suorittaneet, ylemmät toimihenkilöt ja yrittäjät.

Vähiten suomalaiset luottavat horoskooppeihin ja megatrendien kykyyn ennustaa oikeansuuntaisesti yhteiskunnan suuria muutoksia tulevaisuudessa. Tutkimuksen mukaan alle kymmenesosa kansasta kertoo uskovansa horoskooppeihin ja alle puolet megatrendeihin. Horoskooppien totuudenmukaisuuteen uskovista lähes viidesosa on alle 30-vuotiaita.

Tutkimukseen vastasi yli tuhat 18–79-vuotiasta suomalaista marras-joulukuun vaihteessa. Tutkimuksen virhemarginaali on vajaat kolme prosenttiyksikköä suuntaansa.

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut