Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Ranska palauttaa arvotaulun holokaustin uhrin sukulaisille

Gustav Klimt maalasi Ruusupensaat puiden alla -taulun 1900-luvun alkuvuosina. Kuvassa Ranskan kulttuuriministeri Roselyne Bachelot. AFP / LEHTIKUVA

STT–AFP

Ranska palauttaa itävaltalaisen taidemaalarin Gustav Klimtin maalauksen sen oikean omistajan sukulaisille. Asiasta kertoi Ranskan kulttuuriministeri Roselyne Bachelot maanantaina.

Klimtin 1900-luvun alkuvuosina maalaama Ruusupensaat puiden alla kuului juutalaiselle Nora Stiasnylle, joka joutui myymään taulun hyvin halvalla sen jälkeen, kun Itävalta liitettiin natsi-Saksaan 1938.

Stiasny kuoli vuonna 1942 yhdessä aviomiehensä ja poikansa kanssa. Epäselvää on, olivatko he puolalaisessa Izbican ghetossa vai Belzecin keskitysleirillä.

Ranska osti Klimtin maalauksen 1980 sveitsiläisestä galleriasta ja liitti sen Orsayn taidemuseon kokoelmiin. Tuolloin taulun taustoista ei tiedetty.

– Tänään me tiedämme, että se on todella maalaus, joka rosvottiin Itävallassa elokuussa 1938, Bachelot sanoi toimittajille BBC:n mukaan.

Maalaus luovutetaan Stiasnyn sisaren Hermine Mueller-Hofmannin jälkeläisille.

Kommentoi

Mainos: Keskisuomalainen

Monipuoliset digisisällöt koko kotiin

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut