Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ex-pääsihteeri Ban Ki-moon kaipaa muutosta veto-oikeuksiin YK:n turvallisuusneuvostossa

YK:n entinen pääsihteeri Ban Ki-moon pitää YK:n turvallisuusneuvoston nykyisenkaltaista toimintaa suurena haasteena maailmanjärjestön tehtävän toteuttamiselle. Ulkopoliittisen instituutin ja Suomen ulkoministeriön verkkotilaisuudessa puhuneen Banin mukaan neuvoston pysyvien jäsenmaiden veto-oikeus on halvaannuttanut kaivattujen YK-päätösten tekemisen useissa kriiseissä, esimerkiksi Syyriassa.

Ban pahoittelee sitä, että pysyvät jäsenet ovat käyttäneet veto-oikeuttaan myös silloin, kun kyse on ollut ensi sijassa humanitaarisen hädän lievittämisestä politiikan sijaan. 75 vuotta YK:n perustamisen jälkeen olisi Banin mukaan jo korkea aika tehdä asialle jotain.

– Katsokaa Myanmaria: ei yhtään merkityksellistä päätöstä (turvallisuusneuvostosta). Pääsihteeri ei voi tehdä mitään, eteläkorealainen Ban harmitteli.

YK:n turvallisuusneuvoston pysyviä jäsenmaita ovat Yhdysvallat, Britannia, Ranska, Kiina ja Venäjä.

Banin mukaan toimintakykyistä YK:ta tarvitaan kipeästi, koska koronapandemian tai ilmastonmuutoksen kaltaisia globaaleja ongelmia ei voida ratkaista kansallisesti vaan monenkeskisellä yhteistyöllä. Pandemian jälkeistä maailmaa pitää rakentaa hänen mukaansa monenkeskisellä yhteistyöllä paremmaksi ja vihreämmäksi.

Ban sanoi myös olevansa huolissaan "rokotenationalismista" ja kehotti kaikkia maita sekä yksityistä sektoria tukemaa Covax-ohjelmaa, jotta koronarokotteita saataisiin kaikille – myös köyhille maille. Kyse on hänen mukaansa myös omasta edusta taudilta suojautumisessa.

– Täytyy muistaa, ettei kukaan ole turvassa ennen kuin kaikki ovat turvassa, Ban sanoi.