Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Venäjä tuomitsee Britannian aikomuksen lisätä ydinkärkiensä määrää

Venäjä tuomitsee Britannian aikomuksen kasvattaa ydinasearsenaaliaan.

Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov sanoi keskiviikkona Venäjän olevan hyvin pahoillaan siitä, että Britannia on valinnut ydinkärkien lisäämisen tien.

– Tämä päätös heikentää kansainvälistä vakautta ja strategista turvallisuutta. Ydinkärjet uhkaavat rauhaa ympäri maailman, Peskov sanoi keskiviikkona.

Britannia julkisti tiistaina ulko- ja turvallisuuspoliittisen selvityksen, jossa se linjasi kasvattavansa ydinkärkien määrää nykyisestä 180:sta enimmillään 260:een vuosikymmenen loppuun mennessä. Maan aiempi suunnitelma oli ollut vähentää ydinkärkien määrää.

Britannia myös linjasi selvityksessä Venäjän olevan sen akuutein suora turvallisuusuhka. Peskov piti tätä outona.

– Se ei ole totta. Venäjä ei ole mikään uhka, hän sanoi.

Britannian ja Venäjän suhteet ovat heikentyneet huomattavasti viime vuosina. Suhteita mutkisti ensin Krimin valtaus ja sitten entisestään vuonna 2018 Salisburyn kaupungissa Englannissa tehty venäläisen ex-vakooja Sergei Skripalin myrkytys Novitshok-hermomyrkyllä.

Ydinasepolitiikassa Venäjän ja lännen välillä on kuitenkin säilynyt jonkinlainen yhteistyökyky. Yhdysvallat ja Venäjä pääsivät helmikuussa sopuun ydinaseita rajoittavan Uusi Start -sopimuksen jatkamisesta viidellä vuodella.

Venäjällä on selvästi enemmän ydinkärkiä kuin Britannialla, yli 6 000.