Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Jo satoja ihmisiä tuomittu Valko-Venäjällä hallinnon vastaisista mielenosoituksista

Kuukausia kestäneissä mielenosoituksissa vaadittiin maan presidentiksi julistautuneen Aljaksandr Lukashenkan eroa. AFP / LEHTIKUVA

STT–AFP

Yli 400 ihmistä on tähän mennessä saanut Valko-Venäjällä tuomion maan nykyhallintoa vastustaviin mielenosoituksiin liittyen. Pisin tuomio on ollut 10 vuotta vankeutta.

Yhteensä mielenosoituksiin liittyvissä oikeusjutuissa on syytettyinä noin 630 ihmistä. Syyttäjien lausunnon mukaan syytettyjen epäillään julkisesti loukanneen, uhanneen tai käyttäneen väkivaltaa viranomaisia vastaan ja vahingoittaneen julkista omaisuutta.

Kuukausia kestäneissä mielenosoituksissa vaadittiin maan presidentiksi julistautuneen Aljaksandr Lukashenkan eroa. Muun muassa maan opposition ja länsimaiden mielestä Lukashenka voitti vaalit vilpillisesti.

Nyt mielenosoitukset ovat laantuneet, mutta aktivisteja, mielenosoittajia ja toimittajia on syytettynä joukoittain ja oikeusjärjestelmä suoltaa tuomioita kuin liukuhihnalta.

Syyttäjät kertoivat lausunnossaan esimerkkejä tapauksista. Esimerkiksi 35-vuotiaan miehen kerrotaan julkaisseen loukkaavia kommentteja poliisiviranomaisista sosiaalisen median Odnoklassniki-sivustolla.

Viime kuussa 16-vuotias epilepsiaa sairastava poika tuomittiin viideksi vuodeksi nuorisovankilaan joukkomellakointiin osallistumisesta. Ihmisoikeusjärjestö Vjasna pitää häntä poliittisena vankina.

Lukashenka on hallinnut Valko-Venäjää rautaisella otteella vuodesta 1994. EU on asettanut pakotteita Lukashenkaa ja tämän liittolaisia vastaan sen jälkeen kun mielenosoitusten yhteydessä otettiin kiinni tuhansia ihmisiä. Useita ihmisiä kuoli mielenosoitusten yhteydessä, ja sadat kiinni otetut ovat kertoneet tulleensa kidutetuiksi.

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut