Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yhdysvaltojen talouskasvu kiihdyttää 6,5 prosentin vauhtiin – Fed ei koskenut vielä korkoihin

Yhdysvaltojen talous kiihdyttää tänä vuonna 6,5 prosentin kasvuvauhtiin, ennakoi keskuspankki Fed. Samalla inflaatio kirii 2,4 prosentin tahtiin.

Talouden elpymistä vauhdittaa toivo koronakriisin hellittämisestä ja presidentti Joe Bidenin läpiajama biljoonaluokan elvytyspaketti. Edellinen ennuste joulukuulta povasi 4,2 prosentin kasvutahtia.

Kuten ennalta odotettiin, ei Fed koskenut ohjauskorkoon ja arvio on, että korot saavat jäädä nykyiselle tasolleen ainakin vuoteen 2023.

Markkinoilla on virinnyt huolta, että rahan pumppaus muutenkin kasvavaan talouteen voi päästää inflaation laukalle, mutta Fed on viestittänyt, että koron nostamisen aika ei ole vielä tullut.

Fedin pääjohtaja Jerome Powell on aiemmin sanonut, että hinnat kyllä nousevat tänä vuonna, mutta että hintapiikit jäävät ohimeneviksi ja ovat luonnollinen seuraus viime vuoden koronakriisin jälkeen. Fed pitää nykyistä nopeampaa hintojen nousua toivottavana, koska inflaatio on ollut jo vuosien ajan alle keskuspankin asettaman noin kahden prosentin tavoitteen.

Powell on tehnyt selväksi, ettei se aio tiukentaa rahapolitiikkaansa eli nostaa korkoja ennen kuin työllisyys on toipunut koronan vaurioista ja inflaatio turvallisesti yli kahden prosentin. Fed ennustaa, että työllisyys palautuu koronasta vasta vuonna 2023.

Fed on myös tukenut markkinoita ostamalla markkinoita arvopapereita 120 miljardin dollarin kuukausitahtiin.

– Fedillä on edessään tasapainottelutehtävä, sanoi BNP Paribas -pankin pääekonomisti William de Vijlder.

Konsulttiyhtiö Grant Thorntonin ekonomisti Diane Swonk arveli, että Powellin vaikein tehtävä on selittää keskuspankin aikeet siinä vaiheessa kun inflaatio ryöpsähtää vauhtiin keväällä ja kesällä.