Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hus saa poiketa erikoissairaanhoidon hoitotakuusta koronatilanteen vuoksi

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) alue saa luvan poiketa erikoissairaanhoidon määräajoista eli hoitotakuusta koronan takia. Muiden sairaanhoitopiirien alueilla on edelleen noudatettava hoitotakuuta.

Valtioneuvosto antoi asiasta asetuksen, koska tautitilanne on kaikkein vaikein Husin alueella.

Hus voi varautua koronapotilaiden ja muiden kiireellistä hoitoa tarvitsevien potilaiden hoitoon esimerkiksi siirtämällä kiireettömiä leikkauksia, jos se on välttämätöntä. Siirroista ei kuitenkaan saa aiheutua vaaraa potilaiden terveydelle, eikä kiireettömän hoidon määräajoista saa poiketa liian etupainotteisesti.

Poikkeusluvan on määrä olla voimassa huhtikuun loppuun saakka. Hallitus seuraa, pitääkö asetuksen soveltamista laajentaa muihin alueisiin tai myös perusterveydenhuoltoa koskevaksi.

Asetus on annettu valmiuslain nojalla, ja se lähetetään vielä eduskunnan käsiteltäväksi. Sosiaali- ja terveysministeriö antaa ohjeita asetuksen soveltamisesta, ja tarkoituksena on varmistaa, että hoitovelka kasvaa mahdollisimman vähän.

Turussa kiireetöntä hoitoa supistetaan, vaikkei hoitotakuusta tingitäkään. Runosmäen terveysaseman henkilöstö siirtyy kahdeksi viikoksi kriittiseen koronatyöhön, esimerkiksi tartunnanjäljitykseen. Turun kaupungin terveysasemien puhelinpalvelut ovat ruuhkautuneet pahoin.