Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Venäjä kutsui Yhdysvaltojen-suurlähettiläänsä kotiin – Bidenin kommentit Putinista tappajana raivostuttivat Kremlin

USA:n presidentti Joe Biden (vas.) sanoi tv-haastattelussa uskovansa Venäjän presidentin Vladimir Putinin olevan tappaja ja että tämä joutuu maksamaan yrityksistään mustamaalata Bidenia viime vuoden presidentinvaalien alla. AFP / LEHTIKUVA

STT–AFP

Venäjän Yhdysvaltain-suurlähettiläs Anatoli Antonov matkustaa viikonloppuna Moskovaan konsultaatioita varten.

Venäjän ja Yhdysvaltojen suhteet vajosivat uuteen aallonpohjaan sen jälkeen, kun Yhdysvaltain presidentti Joe Biden sanoi pitävänsä Venäjän presidenttiä Vladimir Putinia vastuullisena muun muassa oppositiopoliitikko Aleksei Navalnyin myrkyttämisestä.

Kremlin mukaan Bidenin kommentit tekevät täysin selväksi, ettei Yhdysvalloilla ole mitään halua parantaa suhteita Yhdysvaltoihin.

– Nämä Yhdysvaltain presidentin lausunnot ovat hyvin pahoja, ja on selvää, ettei hän halua suhteiden maidemme välillä palaavan kuntoon. Tulemme vetämään tästä omat johtopäätöksemme, sanoi Kremlin edustaja Dmitri Peskov toimittajille.

Venäjän ylähuoneen apulaispuhemies Konstantin Kosatshev vaati torstaina Yhdysvalloilta anteeksipyyntöä.

– Tällaisia kommentteja ei voi hyväksyä missään olosuhteissa, ja ne tulevat vääjäämättä vahingoittamaan voimakkaasti kahdenvälisiä suhteitamme, Kosatshev kirjoitti Facebookissa.

Edellinen kotiinkutsuminen vuonna 1998

Bideniä pyydettiin keskiviikkona ABC -yhtiön haastattelussa kommentoimaan tiedusteluraporttia, jonka mukaan Putin yritti vahingoittaa Bidenin vaalikampanjaa viime vuoden presidentinvaaleissa ja suosia silloista istuvaa presidenttiä Donald Trumpia.

- Hän joutuu siitä vastuuseen, Biden sanoi.

Kun presidentiltä kysyttiin, pitääkö hän Putinia tappajana, joka on vastuussa Navalnyin ja muiden oppositiohahmojen myrkyttämisestä, Bidenin vastaus oli myöntävä.

Edellisen kerran Venäjän kutsui Yhdysvaltain-suurlähettiläänsä konsultaatioihin, kun länsimaat pommittivat Irakia vuonna 1998. Krimin kriisin aikana vuonna 2014 Putin sanoi, että suurlähettilään kutsuminen kotiin on toimi, johon ei pitäisi ryhtyä kuin vasta aivan viime kädessä.

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut