Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Selvitys: Saksan katolisen kirkon Kölnin hiippakunnassa viime vuosikymmeninä satoja lasten hyväksikäyttötapauksia

Vuonna 2018 julkaistiin koko Saksan katolista kirkkoa koskenut raportti. Sen jälkeen Saksan hiippakunnat velvoitettiin tekemään paikalliset selvitykset hyväksikäyttötapauksista. Kuvituskuvaa. AFP / LEHTIKUVA

STT–AFP

Saksan katolisesta kirkosta tehty itsenäinen selvitys on löytänyt viime vuosikymmeniltä satoja lasten hyväksikäyttötapauksia, joihin syyllistyivät papit ja kirkon piirissä toimineet maallikot. Raportti tehtiin kirkon toimeksiannosta.

Kölnin hiippakuntaa koskeneessa 800-sivuisessa selvitysraportissa listataan 202 oletettua hyväksikäyttäjää ja 314 uhria vuosilta 1975–2018. Uhreista yli puolet oli alle 14-vuotiaita. Hyväksikäyttöjen ilmiantamista laiminlyötiin ilmeisesti vuosikymmenten ajan.

Raportin mukaan Kölnin nykyinen arkkipiispa Rainer Maria Woelki ei kuitenkaan syyllistynyt virkavelvollisuuden rikkomiseen. Valtaosa hyväksikäytöistä tehtiin hänen vuonna 2017 kuolleen edeltäjänsä, kardinaali Joachim Meisnerin toimikaudella.

Woelkia on arvosteltu kovin sanoin siitä, että hän ei suostunut julkaisemaan aiempaa, müncheniläisen asianajotoimiston tekemää raporttia aiheesta. Woelki perusteli päätöstään raportissa syytettyjen ihmisten yksityisyyden suojalla.

Tänään julkaistun selvityksen perusteella Woelki sanoi hyllyttävänsä kaksi kirkonmiestä tehtävistään, koska nämä olivat osallistuneet hyväksikäyttötapausten piilotteluun. Hän lupasi myös konkreettisempia toimia myöhemmin, kun on lukenut koko raportin.

Vuonna 2018 julkaistun, koko Saksan katolista kirkkoa koskeneen raportin mukaan 1 670 pappia oli hyväksikäyttänyt jollain tapaa 3 677:ää lasta vuosina 1946–2014. Raportin tekijöiden mukaan todelliset luvut ovat lähes varmasti paljon suurempia.

Raportin jälkeen kaikki Saksan hiippakunnat velvoitettiin tekemään paikalliset selvitykset hyväksikäyttötapauksista.

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut