Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tutkija ei näe merkkejä muutoksesta USA:n ja Kiinan suurvaltakilpailussa

Yhdysvaltain ja Kiinan ulkoministereiden erittäin viileissä tunnelmissa alkanut tapaaminen Alaskassa on osoitus maiden välisestä suurvaltakilpailusta. Se on uusi normaali, jossa maailma nyt elää, sanoo vanhempi tutkija Bart Gaens Ulkopoliittisesta instituutista.

– Ei ole syytä odottaa mitään uutta alkua (reset) maiden suhteissa, ei suuria kompromisseja tai sopimuksia, Gaens arvioi.

Hänen mukaansa sekä Yhdysvallat että Kiina ovat valmiita puolustamaan etujaan missä tahansa ne koetaan uhatuiksi ja panemaan kovan kovaa vastaan.

– Voiman näyttäminen (power projection) tulee olemaan pelin henki molemmilla puolilla, Gaens ennustaa.

Presidentti Joe Bidenin hallinto on nostanut edeltäjäänsä enemmän esille Kiinaa ärsyttävät arvokysymykset, kuten ihmisoikeudet sekä sääntöjen noudattamisen. Kovan linjan jatkamista yhä itsevarmemmin käyttäytyvää Kiinaan kohtaan tukee Gaensin mukaan myös se, että sille on tukea kongressissa yli puoluerajan.

– Samaan aikaa Yhdysvalloissa ollaan tietoisia siitä, että Kiinan kanssa on tarpeen tehdä yhteistyötä useilla aloilla, kuten ilmastonmuutoksen ja Pohjois-Korean ydinaseuhkan suhteen, Gaens muistuttaa.

Hänen mukaansa parhaimmillaan suurvaltojen suhteista voidaan odottaa tällä hetkellä sitä, että keskusteluyhteys säilyy ja jotain yhteistyötä kyetään tekemään, ja että muista asioista osapuolet voivat sopia olevansa eri mieltä.