Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

THL keskeyttää Astra Zenecalla tehtävät rokotukset ainakin ensi viikoksi varotoimena

Hoitaja antaa rokotuksen Helsingin kaupungin keskiviikkona avautuneessa koronarokotuspisteessä Helsingin Messukeskuksessa 17. helmikuuta 2021. LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

Riikka Minkkinen, STT

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) kertoo keskeyttävänsä Astra Zenecalla tehtävät rokotukset ainakin ensi viikon ajaksi. Rokotuksia jatketaan aikaisintaan maanantaina 29. maaliskuuta.

Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimean mukaan Suomessa on ilmoitettu kaksi aivolaskimotukosta 4-10 päivää Astra Zenecan koronarokotteen saamisen jälkeen. Havaitut poikkeukselliset oireet ovat kuitenkin THL:n mukaan erittäin harvinaisia. Toistaiseksi ei ole varmuutta siitä, liittyvätkö havaitut hyytymishäiriöt rokotukseen.

Fimean Lääketurvallisuusyksikön päällikkö Liisa Näveri totesi tiedotustilaisuudessa, että ilmoitukset ovat tulleet lähipäivinä, eikä viime päiviin asti Suomessa ollut havaittu yhtään verisuonitukoksiin liittyvää tapausta.

Euroopan lääkevirasto EMA totesi eilen, että Astra Zenecan rokote on turvallinen ja tehokas ja ettei rokotteella ole yhteyttä verisuonitukosriskin yleiseen kasvuun.

EMA:n selvityksen aikana tuli ilmi pieni määrä veritulppatapauksia, joiden yhteyttä Astra Zenecan rokotteeseen ei voi täysin sulkea pois. Raportoiduista tapauksista lähes kaikki olivat alle 55-vuotiailla naisilla.

Rokotteen saaneita kehotetaan tarkkailemaan oireita

Astra Zenecan koronarokotteen saaneita kehotetaan tarkkailemaan poikkeavan voimakkaita oireita, jotka voivat alkaa vasta yli kolmen vuorokauden päästä rokottamisesta. Hoitoon on hakeuduttava välittömästi, jos saa voimakkaan, selvästi jatkuvasti pahenevan päänsäryn tai erittäin voimakkaasti lisääntyviä mustelmia iholla tai limakalvoilla.

Rokotusajan varanneita kehotetaan odottamaan yhteydenottoa rokotusten järjestäjältä mahdollisen rokottamisen peruuntumisen vuoksi. Rokotusajan voi halutessaan myös perua itse.

EMA:n tietojen mukaan lähes 20 miljoonalla Astra Zenecan koronavirusrokotteella rokotetulla oli 16.3. mennessä ilmoitettu yhteensä 18 aivolaskimoiden tukostapausta. Tämän lisäksi seitsemällä rokotetulla on ilmoitettu yleistynyt suonensisäinen hyytyminen. Haitat esiintyivät pääosin alle 55-vuotiailla naisilla ja ne ilmenivät ensimmäisten kahden viikon kuluessa rokotteen saamisen jälkeen. Tutkimuksia mahdollisesta yhteydestä rokottamiseen jatketaan edelleen.

Sosiaali- ja terveysministeriö, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos ja Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea pitivät tänään perjantaina 19.3. klo 16.30 mediainfon koronavirusrokotteista ja rokotusten etenemisestä Suomessa.

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut