Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Sadat osoittivat mieltä koronarajoituksia vastaan Helsingissä – poliisi aloittaa esitutkinnan kokoontumisrikkomuksesta

Kansalaistorilla oli iltapäivällä poliisin mukaan noin nelisensataa ihmistä. -KOIVISTO ANTTI AIMO-KOIVISTO / LEHTIKUVA

Henrietta Nyberg / STT

Helsingissä lauantaina järjestettyihin koronarajoituksia vastustaneisiin mielenosoituksiin osallistui kaikkiaan noin 400 ihmistä.

Poliisin mukaan mielenosoittajat eivät noudattaneet ohjeita kuuden hengen ryhmissä pysymisestä. Tapahtumasta kirjataan rikosilmoitus kokoontumisrikkomuksesta, ja poliisi aloittaa esitutkinnan.

Yksi ihminen otettiin Eduskuntatalon luona kiinni, kerrottiin Helsingin poliisista. Hän aiheutti häiriötä eikä noudattanut poliisin antamia käskyjä.

Etelä-Suomen aluehallintoviraston päätöksellä kaikki yli kuuden hengen yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset on kielletty.

– Tämäkin porukka osaltaan myös näitä koronarajoituksia vastustaa, niin eivät he sitten näitä niin pontevasti myöskään noudata, kertoi komisario Katja Nissinen STT:lle.

Sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen (vas.) otti Twitterissä kantaa mielenilmauksiin moittien niitä vastuuttomiksi. Hänen mukaansa vakavassa tautitilanteessa tarvittaisiin enemmänkin lisää rajoituksia kuin niistä luopumista.

Poliisi pyrki suitsimaan neuvottelemalla

Alun alkaen poliisille oli tehty ilmoitus kahdesta erillisestä mielenilmauksesta, mutta ne yhdistyivät tapahtumien edetessä.

Poliisi keskeytti mielenosoituksen kertaalleen neuvotellakseen järjestäjien kanssa kokoontumisrajoitusten noudattamisesta. Poliisin mukaan toimintamallina oli se, että koska mielenosoitus sujui muuten rauhallisesti, pyrittiin tilanteeseen puuttumaan neuvottelemalla.

Puuttumista hidasti se, että tapahtuman järjestäjiin ei aluksi saatu yhteyttä.

– Kun mielenosoitukseen puututaan, niin sen pitäisi järjestäjän kautta olla. Sitten kun näitä järjestäjiä meille ei siinä alkuvaiheessa ilmoittautunut, niin pyrittiin toimimaan niin, että pystyisimme heitä mahdollisimman hyvin pitämään toisistaan erossa, kertoi Nissinen.

Poliisilla oli Nissisen mukaan etukäteen aavistus, että Helsingin mielenosoituksiin saattaisi olla paljon ihmisiä tulossa. Poliisille myös tehtiin yli 40 ilmoitusta mielenosoituksista niiden aikana.

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut