Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Sydneyssä evakuointimääräys tuhansille ihmisille tulvien ja sateiden vuoksi

Australian itärannikolla useita päiviä jatkuneet rankkasateet ovat johtaneet siihen, että tuhansia ihmisiä on määrätty evakuoitavaksi kodeistaan maan suurimman kaupungin Sydneyn luoteisilla esikaupunkialueilla. Sateet ovat aiheuttaneet tulvia.

Evakuointimääräys tuli vain päivä sen jälkeen, kun viranomaiset varoittivat hengenvaarallisista äkillisistä tulvista Uuden Etelä-Walesin osavaltiossa. Rankkasateiden on ennustettu jatkuvan torstaihin asti.

Uuden Etelä-Walesin pääministeri Gladys Berejiklian sanoi sunnuntaina, että sääolosuhteet tulevat sateen osalta vain huononemaan, kirjoittaa Sydney Morning Herald -sanomalehti.

Ihmisiä on pyydetty jäämään etätöihin ja joitakin osavaltion kouluja on pyydetty olemaan kiinni.

Rankkasateiden ja tulvien odotetaan viivästyttävän koronavirusrokotteiden aloittamista Sydneyssä ja sen lähialueilla. Muun muassa poikki olevat tiet vaikuttavat rokotekuljetuksiin.

Vastaavia tulvia kerran sadassa vuodessa

Sydneyssä sijaitseva Warragamban pato vuoti lauantaina yli sateiden vuoksi. Se on patoaltaan merkittävin ylivuoto sitten vuoden 1990.

Medioiden mukaan padolla varastoidaan noin 80 prosenttia miljoonakaupunki Sydneyn vedestä.

Australian ilmatieteen laitos on sunnuntain aikana ilmoittanut Twitterissä uusista tulvavaroituksista ympäri osavaltiota.

Tulva- ja rankkasadetilanne on erityisen vaikea Uuden Etelä-Walesin pohjoisrannikolla. Lauantaina uutisissa näkyi kuvaa vesimassojen mukanaan viemästä talosta Taree nimisellä paikkakunnalla. Australian yleisradioyhtiö ABC kirjoittaa, että erityisesti osavaltion pohjoisosiossa monia paikkakuntia on luokiteltu katastrofialueiksi.

Berejiklian sanoi ABC :n mukaan, että pohjoisrannikon kaltaisia tulvia nähdään kerran sadassa vuodessa. Sydneyn metropolialueen länsiosissa sijaitsevassa Penrithissä tulvat ovat pahimmat 60 vuoteen.

---

Lähteenä myös uutistoimisto AFP.