Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Sade lakkasi Australian tulva-alueella – ensimmäiset kuolonuhrit löytyivät

Australian kaakkoisosassa valtavia tulvia aiheuttaneet rankkasateet taukosivat keskiviikkona. Yli äyräidensä paisuneiden jokien pinnat eivät kuitenkaan heti laskeneet, ja tuhansia koteja on yhä veden alla.

Niin ikään tuhansia ihmisiä on eristyksissä tulvavesien keskellä. Monet heistä ovat pikaisen ruoka- ja lääkeavun tarpeessa.

Keskiviikkona löydettiin ensimmäiset kuolonuhrit tulvien jäljiltä. Molemmat kuolleet miehet olivat jääneet satimeen autoihinsa veden alle.

Big Wet -kutsumanimen saaneet rankkasateet ovat koetelleet erityisesti Uutta Etelä-Walesia. Kahdeksan miljoonan asukkaan osavaltiossa sijaitsee muun muassa suurkaupunki Sydney.

Osavaltion pääministerin Gladys Berejiklianin mukaan tulvat ovat olleet paikoitellen pahimpia sataan vuoteen. Monien jokien vedenpinta ei enää keskiviikkona noussut, mutta tulvavesien ei odoteta kunnolla lähtevän laskuun ennen viikonloppua.

Lisää äärisäitä luvassa ilmastonmuutoksen myötä

Katastrofialueeseen keskiviikkona helikopterista käsin tutustuneen Australian pääministerin Scott Morrisonin mukaan edessä on valtava siivousurakka. Alueelle on määrä lähettää huomenna satoja sotilaita avustamaan tulvan jälkien raivauksessa.

Joillain rannikon alueilla satoi viimeksi kuluneen viikon aikana yli metri vettä, eli kaksi kolmasosaa koko vuoden normaalista sademäärästä. Vielä vuosi sitten samaa aluetta piinasivat ennätyskuivuus ja poikkeuksellisen laajat maastopalot.

Tieteilijöiden mukaan Australia saa varautua tulevaisuudessa yhä useammin toistuviin sää ääri-ilmiöihin ilmastonmuutoksen myötä.