Brasiliassa on kirjattu jo yli 300 000 koronaan liittyvää kuolemantapausta. Asiasta kertoo maan terveysministeriö, jonka mukaan maassa on vahvistettu tähän mennessä noin 12,2 miljoonaa koronavirustartuntaa ja kirjattu yhteensä 300 685 koronakuolemaa.
Maassa on ollut määrällisesti toiseksi eniten sekä koronaan liittyviä kuolemantapauksia että koronavirustartuntoja koko maailmassa heti Yhdysvaltain jälkeen.
Brasilian terveydenhuolto on pahoin kuormittunut, ja monet maan sairaaloista toimivat tällä hetkellä äärirajoillaan. Syyttäjänvirasto kertoi tiistaina maan terveysministeriön varoittaneen, että lisähappea on jäljellä huolestuttavan vähän kuudessa Brasilian 27 osavaltiosta.
Koronavirusta ja maan koronatilannetta toistuvasti vähätellyt Brasilian presidentti Jair Bolsonaro ilmoitti keskiviikkona perustavansa kriisikomitean koronatilanteen vuoksi. Koronatoimiensa vuoksi kritisoitu Bolsonaro vakuutti keskiviikkona, ettei kukaan "politisoisi" pandemiaa.
Kommenttejaan ennen presidentti oli ollut kokouksessa, johon osallistuivat muun muassa kuuden osavaltion kuvernöörit, kongressin molempien huoneiden johtajat, korkeimman oikeuden päätuomari sekä maan keskuspankin johtaja.
Presidentin mukaan vallitseva näkemys oli solidaarisuus ja sitoumus pandemian vaikutusten minimoimiseen.
– Elämä on etusijalla, Bolsonaro sanoi presidentin palatsilla.
Selkeä suunnanvaihdos Bolsonaron koronapolitiikkaan
Kriisikomitean perustaminen ja keskiviikkoiset kommentit ovat selkeä suunnanvaihdos Bolsonaron koronapolitiikassa. Vasta maaliskuun alkupuolella Bolsonaro kehotti brasilialaisia lopettamaan valittamisen. Asiasta kertoi tuolloin muun muassa brittilehti Guardian .
Oikeistopresidentin kommentit aiheuttivat närkästystä Brasiliassa, jossa koronatilanne oli jo tuolloin heikentynyt huomattavasti aiemmasta.
Lääketieteen asiantuntijoiden neuvoja ja koronatoimia toistamiseen uhmannut Bolsonaro vastustaa muun muassa laajoja koronasulkuja. Lisäksi hän on esiintynyt pandemian aikana pääasiallisesti ilman kasvomaskia.
Tiistaina Bolsonaro nimitti virallisesti maahan jälleen uuden terveysministerin. Kardiologi Marcelo Queiroga, 55, on jo neljäs Brasilian terveysministeri koronaviruskriisin aikana. Aiemmista ministereistä kahden onnistui riitautua presidentti Bolsonaron kanssa koronaepidemian hoidosta.
Lääkärit: Yhä nuorempia kuolee
Eräs Brasiliassa alkuvuodesta huolta herättänyt piirre koronaepidemiassa on, että tehohoitoon päätyvät ja kuolevat potilaat ovat aiempaa nuorempia. Syyksi on epäilty tarttuvampaa brasilialaista P.1-virusvarianttia, rokotusten etenemistä vanhempien kansalaisten parissa ja lisäksi nuorten laittomia kokoontumisia karnevaaliaikana.
CNN:n Rio de Janeirossa haastatteleman lääkärin Pedro Archerin mukaan suurin osa tehohoitoon tulevista potilaista on perusterveitä alle 50-vuotiaita.
– Se on suurin ero tässä viimeisimmässä aallossa, Archer sanoo.
AFP:n laskelmien mukaan viimeksi kuluneiden kolmen kuukauden aikana Brasiliassa koronaan kuolleista 30–59-vuotiaita oli 27 prosenttia, mikä on seitsemän prosenttiyksikön kasvu joulukuun tilanteeseen verrattuna.
Brasilian P.1-muunnosta on jo tavattu myös useista muista maista, muun muassa Yhdysvalloista.