Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Poliisi varautuu liikkumisrajoitusten valvontaan – Uudellemaalle ja Lounais-Suomeen valvontaorganisaatiot, valvonta olisi ympärivuorokautista

Poliisi valvoisi liikkumisrajoituksia vuorokauden ympäri. Heikki Saukkomaa / LEHTIKUVA

Jecaterina Mantsinen / STT

Poliisi varautuu valvomaan liikkumisrajoituksia. Helsingin, Itä-Uudenmaan, Länsi-Uudenmaan ja Lounais-Suomen poliisilaitoksiin perustettaisiin valvontaorganisaatiot, Poliisihallitus kertoo tiedotteessaan.

– Valvontatehtäviin sijoitetaan lähinnä valvonta- ja hälytystoiminnassa sekä liikenteenvalvonnassa työskenteleviä poliiseja. Poliisi suorittaisi valvonnan palveluksessa olevilla poliiseilla ja suuri osa valvonnasta mahdollistettaisiin ylitöillä. Haasteenamme on saada nopealla aikataululla muista tehtävistä irrotettua riittävä määrä poliiseja valvontatehtäviin, sanoo tiedotteessa poliisijohtaja Sanna Heikinheimo Poliisihallituksesta.

Rajoitusten rikkomisesta voi tulla sakko

Poliisi valvoisi liikkumisrajoituksia vuorokauden ympäri. Rajoitusalueella liikkuvilta ihmisiltä voitaisiin pyytää selvitystä liikkumisen syistä. Selvitys voisi olla kirjallinen tai suullinen.

– Lakiesityksessä on useita kohtia, millä perusteella liikkuminen olisi sallittua. Vasta annetun lakiesityksen perusteella ei voida vielä antaa tyhjentävää listaa välttämättömän liikkumisen perusteista, mutta poliisi tulisi valvonnassa käyttämään perusteiden arvioinnissa tapauskohtaista harkintaa, Heikinheimo sanoo tiedotteessa.

Ensisijaisesti valvontaa hoidettaisiin neuvoin, kehotuksin ja käskyin, mutta tarvittaessa poliisi kirjoittaisi sakkoja. Liikkumisrajoituksen rikkomisesta voi hallituksen esityksen mukaan määrätä sakkoa ja kasvomaskin puuttumisesta 40 euron rikesakon.

Valvontaan ei lähtökohtaisesti pyydettäisi virka-apua muilta viranomaisilta, sillä valvonta edellyttää poliisin toimivaltuuksia. Virka-avun pyytämiseen on kuitenkin varauduttu, jos sitä tarvitaan.

Kommentoi

Mainos: Keskisuomalainen

Monipuoliset digisisällöt koko kotiin

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut