Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kiinan uiguurialueen ihmisoikeusongelmat nousivat tapetille myös suomalaisyrityksissä

Metsäteollisuusyhtiö Stora Enso luopuu liukosellutuotannostaan. Yhtiö kommentoi liukosellutuotantoaan sen jälkeen, kun Hongkongissa julkaistava South China Morning Post (SCMP) uutisoi yhtiön vieneen liukosellua Kiinan Xinjiangin alueelle, jossa on laajalti raportoitu etenkin uiguurivähemmistön ihmisoikeusloukkauksista ja pakkotyöstä.

SCMP toteaa satelliittikuvien avulla, että vaatteiden valmistukseen viskoosikuitua käyttävät tehtaat sijaitsevat vain kilometrien etäisyydellä epäillyistä vankileireistä.

– Strategisen päätöksemme mukaan olemme irtaantumassa maailmanlaajuisesta liukosellusegmentistä viskoosin tuotantoa varten, Stora Enson talousjohtaja ja Suomen maajohtaja Seppo Parvi sanoi tiedotteessa maanantaina.

Stora Enso kertoo, että strateginen päätös liukosellusta luopumisesta tehtiin viime vuoden puolella. Yhtiön mukaan asiaa on tarkasteltu talousnäkökohtien ja vastuullisuuden näkökulmista.

– Kyseinen segmentti ei ole toimintamme ydintä ja edustaa vain hyvin pientä osaa koko liiketoiminnastamme, Parvi sanoo.

Liukosellua valmistetaan yhtiön Uimaharjun tehtaalla Joensuussa.

Marimekko poisti Xinjiang-viittauksen sivuiltaan

Myös kotimainen tekstiiliyhtiö Marimekko on saanut yritysvastuuta tarkkailevan Finnwatch-järjestön huomion , kun se päätyi poistamaan verkkosivuiltaan maininnat Xinjiangista peräisin olevasta puuvillasta. Aiemmin viime viikolla esimerkiksi vaatebrändi H&M joutui Kiinassa laajojen boikottivaatimusten kohteeksi, kun se oli verkkosivuillaan ilmaissut huolensa uiguurien pakkotyöstä puuvillantuotannossa.

Marimekon verkkosivuilla luki vielä viime viikkoon asti, ettei yhtiö hyväksy tuotteissaan Xinjiangista peräisin olevaa puuvillaa "puuvillantuotannossa ilmenneiden ihmisoikeusrikkomusten vuoksi". Nyt maininta on verkkosivuilta poistettu.

Marimekko ilmoitti STT:lle maanantaina sähköpostitse, ettei yhtiön toimintaperiaatteissa ole tapahtunut muutoksia. Marimekko ei tarkentanut Finnwatchille tai STT:lle, miksi se on poistanut Xinjiang-viittauksen sivuiltaan.

Yhtiö on vastuullisuussertifiointi BCI:n jäsen. BCI on lopettanut puuvillatuottajien lisensoinnit Xinjiangissa.

Yhdysvallat määritellyt toimet kansanmurhaksi

Ihmisoikeusjärjestöjen arvioiden mukaan ainakin miljoona uiguuria ja muita pääosin muslimivähemmistöihin kuuluvia on vangittu leireille, joissa teetetään pakkotyötä ja joissa naisia on steriloitu. Kiina on kiistänyt syytökset uiguurien pakkotyöstä.

Yhdysvallat, Kanada ja Hollanti ovat määritelleet Kiinan toimet uiguurialueella kansanmurhaa vastaaviksi.

Myös Suomen pääministeri Sanna Marin (sd.) otti helmikuussa Twitterissä näkyvästi kantaa Xinjiangin tilanteeseen. Marin ilmaisi Kiinan polkevan ihmisoikeuksia ja sortavan vähemmistöjä.