Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yön uutiskooste | Valtiontalouden tarkastusviraston pääjohtajan tapauksen käsittely jatkuu, Yhdysvallat kiristää rokotustahtiaan, Kanada ei suosittele Astra Zenecan rokotetta alle 55-vuotiaille

Lue koosteesta tärkeimmät uutiset aamuksi.

Valtiontalouden tarkastusviraston pääjohtajan tapauksen käsittely jatkuu tänään

Valtiontalouden tarkastusviraston pääjohtajan Tytti Yli-Viikarin tilanteen käsittely jatkuu tänään.

Puoliltapäivin on koolla eduskunnan kansliatoimikunta pohtimassa, miten asiassa edetään. Eduskunnan puhemiehistö päätti maanantaina esittää, että Yli-Viikari hyllytettäisiin toistaiseksi.

Tarkastusvirastoa koskeva selvitys eduskunnan tarkastusvaliokunnassa saattaa valmistua huhtikuun alkupuolella. Valiokunnassa on käsitelty muun muassa viraston taloudenhoitoa ja valvontaa sekä julkisuudessa kerrottuja epäselvyyksiä esimerkiksi matkalaskuista ja Yli-Viikarin kauneudenhoitomenoista.

Myös keskusrikospoliisi selvittää viraston toimintaa. Yli-Viikari on kiistänyt syyllistyneensä mihinkään virkarikokseen.

Yo-kirjoituksissa tänään muun muassa maantiede ja uskonto

Kevään ylioppilaskirjoituksissa ovat tänään vuorossa maantieteen, uskonnon, yhteiskuntaopin ja elämänkatsomustiedon kokeet.

Ylioppilastutkintolautakunta päätti muuttaa kevään 2021 koepäiviä niin, että kaksi reaalikoepäivää jaettiin neljäksi koepäiväksi. Lisäksi matematiikan koepäivä jaettiin kahdeksi koepäiväksi.

Kevään ylioppilastutkinto on kolmas tutkintokerta, joka järjestetään poikkeusoloissa koronavirustilanteen vuoksi. Tutkintoon on ilmoittautunut noin 47 000 kokelasta.

Yhdysvallat kiristää rokotustahtiaan - Biden varoittaa, ettei koronan vastainen taistelu ole vielä ohi

Yhdysvaltain hallinto ilmoitti maanantaina uusista toimenpiteistä kansallisen koronarokotusohjelman laajentamiseksi.

Tavoitteena on varmistaa, että 90 prosenttia maan aikuisista olisi rokotusten piirissä huhtikuun 19. päivään mennessä. Esimerkiksi rokotuspisteeseen tulisi kaikilla olla matkaa korkeintaan kahdeksan kilometriä.

Presidentti Joe Biden kuitenkin varoitti, ettei taistelu koronaa vastaan ole vielä läheskään voitettu. Lisäksi hän ripitti ihmisiä, jotka ovat vastuussa "televisiossa parin viime viikon aikana nähdystä holtittomuudesta". Ihmisten käytös on vienyt maan uuden koronapiikin partaalle.

Biden myös pyysi, että kasvomaskipakkoja ja yritysten koronarajoituksia höllentäneet osavaltiot peruisivat päätöksensä. (Lähde: AFP)

Kanadassa ei suositella Astra Zenecan koronarokotteen antamista alle 55-vuotiaille

Kanadassa terveydenhuollon asiantuntijat suosittelevat, että Astra Zenecan koronarokotteen käyttö keskeytettäisiin alle 55-vuotiaiden keskuudessa.

Päätöksen taustalla on pieni määrä maailmalla havaittuja veritulppatapauksia, joiden uskotaan liittyvän yhtiön rokotteeseen. Terveysviranomaisten mukaan Kanadassa ei ole toistaiseksi raportoitu yhtäkään rokotteeseen liittyvää veritulppatapausta.

Useat EU-maat ovat keskeyttäneet yhtiön rokotteen käytön ja toiset rajoittaneet sen käyttöä eri ikäryhmien osalta. Suomessa rokotteen käyttöä jatketaan, mutta sitä ei anneta toistaiseksi alle 65-vuotiaille. (Lähde: AFP)

Bolsonaro tekee hallinnossaan siivousta - useampi ministeri kerralla vaihtoon Brasiliassa

Brasiliassa on mennyt kerralla vaihtoon useampi ministeri maan presidentin Jair Bolsonaron muokatessa hallintoaan. Muun muassa ulko-, puolustus- ja oikeusministerit vaihtuvat, kerrotaan hallinnon tiedotteessa.

Bolsonaron hallinnossa on viuhunut ovi aiemminkin, sillä pelkästään koronapandemian aikana maassa on ehtinyt olla jo neljä eri terveysministeriä.

Presidenttiä on kritisoitu laajasti puutteellisten koronatoimiensa vuoksi. Bolsonaro näyttää kuitenkin suhtautuvan maan katastrofaaliseen koronatilanteeseen aiempaa vakavammin. Hän muun muassa perusti hiljattain kriisikomitean.

Bolsonaro valmistautuu vuoden 2022 presidentinvaaleihin, joissa hän hakee jatkokautta. (Lähde: AFP)

Ecuador pidätti poliisimiehen epäiltynä Galapagossaarten kilpikonnasalakuljetuksesta

Ecuadorissa on pidätetty poliisimies, jota epäillään maakilpikonnien salakuljetusyrityksestä Galapagossaarilla. Viranomaiset kertoivat sunnuntaina paikalliselta lentoasemalta löytyneestä matkalaukusta, jonka sisällä oli 185 kilpikonnanpoikasta.

Mantereen puolelle matkalla ollut laukku löydettiin rutiinitarkastuksessa. Sen sisällä olevat kilpikonnat oli kääritty muoviin. Kymmenen poikasta löydettiin kuolleina. Nyt poikasia on kuollut viisi lisää. Eläinlääkärin lausunnossa laukusta löytyneiden poikasten vointia kuvattiin huonoksi.

Eläinten salakuljettaminen Ecuadorille kuuluvilta saarilta voi johtaa 1–3 vuoden vankeustuomioon. (Lähde: AFP)

Buffalolle jälleen synkkä häviö: 3-0-johto vaihtui tappioon

Jääkiekon NHL:ssä karmaisevassa tappioputkessa soutanut Buffalo Sabres joutui jälleen tyytymään häviöön, kun Philadelphia Flyers otti kotikentällään kiinni kolmen maalin etumatkan.

Tappio oli Sabresille jo 18:s putkeen. Joukkue aloitti puolustaja Henri Jokiharjun maalilla ja oli kahden erän jälkeen 3–0-johdossa. Flyers kuitenkin kiri johdon kiinni kolmannessa erässä, pakotti pelin jatkoajalle ja vei alle minuutissa 4–3-voiton Ivan Provorovin maalilla.

Buffalo jakaa nyt Pittsburgh Penguinsin kanssa kyseenalaista ennätystä kaikkien aikojen pisimmästä tappioputkesta. Penguins hävisi 18 ottelua peräkkäin kaudella 2003–04.