Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yön uutiskooste | Muuttuuko rokotusjärjestys? Hallitus kokoontuu jälleen Säätytaloon, HS-gallup: Enemmistö suomalaisista kohdentaisi rokotuksia pahimmille epidemia-alueille

Lue koosteesta tärkeimmät uutiset aamuksi.

Muuttuuko rokotusjärjestys? Hallitus kokoontuu jälleen Säätytaloon iltapäivällä

Hallitus kokoontuu iltapäivällä tuoreimpaan koronaneuvonpitoonsa Helsingin Säätytaloon.

Valtioneuvoston kanslian mukaan neuvotteluissa käsitellään muun muassa rokotusasioita. Julkisuudessa on keskusteltu ahkerasti siitä, tulisiko koronarokotteita painottaa Suomessa pahimmille epidemia-alueille.

Lisäksi hallitus käsittelee ilmoituksen mukaan ajankohtaista epidemiatilannetta sekä valmistelee niin sanottua exit-suunnitelmaa eli Suomen tietä ulos koronakriisistä. Pääministeri Sanna Marinin (sd.) mukaan kyseinen tiekartta on tulossa laajempaan keskusteluun pääsiäisen jälkeen.

HS-gallup: Enemmistö suomalaisista kohdentaisi koronarokotuksia pahimmille epidemia-alueille

Enemmistö suomalaisista katsoo, että rokotusten jakelussa tulisi alkaa huomioida myös alueellinen koronaepidemiatilanne, ilmenee Helsingin Sanomien teettämästä kyselystä.

Vastaajista 38 prosenttia aloittaisi alueellisen painottamisen mahdollisimman nopeasti. Sen sijaan 36 prosenttia aloittaisi sen vasta sitten, kun koko maan riskiryhmäläiset on ensin rokotettu.

22 prosenttia vastaajista ei kannata rokotejakelun alueellista kohdentamista epidemiatilanteen mukaan. Neljä prosenttia vastanneista ei kertonut kantaansa.

Kyselyn toteutti Kantar TNS, ja aineisto kerättiin internetpaneelilla 29.–30. maaliskuuta. Haastattelujen kokonaismäärä on 1 148. Virhemarginaali on noin 2,9 prosenttiyksikköä suuntaansa.

Käräjäoikeus antaa tuomion Kittilän kunnan laskutusjutusta - syyttäjän mukaan lakipalveluita ostettiin ohi virallisen hankintaprosessin

Lapin käräjäoikeus antaa tänään tuomion Kittilän kunnan lakipalveluostoksiin liittyvistä syytteistä. Syyttäjän mukaan Kittilän kuntapäättäjät yrittivät ratkoa kunnan ongelmia ostamalla lakipalveluita kunnan piikkiin ilman vaadittavaa hankintapäätöstä.

Syytteiden tekoaika ulottuu vuodesta 2013 vuoteen 2015. Syytteessä ovat muun muassa silloiset Kittilän kunnanhallituksen puheenjohtaja, varapuheenjohtaja ja kunnanvaltuuston varapuheenjohtaja.

Syytetyt ovat kiistäneet syytteet.

Käräjäoikeus antaa tuomion Lopen koirasusijutussa - syyttäjän mukaan nainen toi Suomeen koirasusia ja pahoinpiteli niitä tilallaan

Kanta-Hämeen käräjäoikeus antaa tänään tuomion niin kutsutussa Lopen koirasusijutussa. Syyttäjä vaatii ehdollista vankeutta naiselle, joka syyttäjän mukaan toi Suomeen susia ja koirasusia ja kaltoinkohteli ja pahoinpiteli niitä Lopella pitämällään tilalla.

Syytteen mukaan nainen toi Venäjältä ainakin viisi sutta tai sen läheistä jälkeläistä. Syyttäjä katsoo, että naisen tarkoitus oli hyötyä eläimistä taloudellisesti muun muassa teettämällä niillä jälkeläisiä.

Epäillyt rikokset ovat tapahtuneet vuosina 2016–2019. Nainen kiistää kaikki syytteet.

Maanteillä aletaan siirtyä kesänopeuksiin

Eri puolilla Suomea aloitetaan tänään luopuminen talvikauden alennetuista nopeusrajoituksista maanteillä. Tavoitteena on, että huhtikuun loppuun mennessä koko Suomessa olisi siirrytty kesänopeuksiin.

Ely-keskukset voivat lykätä talven nopeusrajoituksista luopumista sää- ja keliolosuhteiden mukaan. Aikataulusta voidaan tehdä poikkeuksia, jos tieosuus on pahasti vaurioitunut talven aikana. Pahiten vaurioituneilla teillä talven nopeusrajoitukset voivat jäädä voimaan toistaiseksi.

Vaihtuvien nopeusrajoitusten moottoriteillä kesänopeuksia on voitu käyttää jo maaliskuun alusta lähtien valoisaan aikaan sään ja kelien salliessa.

Ylioppilaskirjoituksissa vuorossa tänään kemian ja terveystiedon kokeet

Ylioppilaskirjoitukset jatkuvat tänään kemian ja terveystiedon kokeilla. Abiturienttien kevään urakka lähenee loppuaan. Yo-kirjoitukset päättää viikon päästä pidettävä saamen äidinkielen koe.

Ylioppilastutkintolautakunta päätti muuttaa tämän kevään koepäiviä niin, että kaksi reaalikoepäivää jaettiin neljäksi koepäiväksi. Lisäksi matematiikan koepäivä jaettiin kahdeksi koepäiväksi.

Kevään ylioppilastutkinto on kolmas tutkintokerta, joka järjestetään poikkeusoloissa koronavirustilanteen vuoksi. Tutkintoon on ilmoittautunut noin 47 000 kokelasta.

Washington Post: Watergate-skandaaliin liitetty entinen FBI-agentti Gordon Liddy on kuollut 90-vuotiaana

Yhdysvalloissa 1970-luvulla presidentti Richard Nixonin eroon johtaneeseen Watergate-skandaaliin liitetty entinen FBI-agentti Gordon Liddy on kuollut 90-vuotiaana.

Asiasta kertoo yhdysvaltalaislehti Washington Post, jonka toimittajat aikoinaan yhdistivät Nixonin hallinnon Watergaten rakennuskokonaisuudessa sijaitsevaan demokraattien päämajaan vuoden 1972 kesäkuussa tehtyyn murtoon.

Lehden mukaan Liddyn kuoleman vahvisti hänen poikansa Thomas Liddy, joka ei kuitenkaan antanut tarkempaa tietoa asiasta. Thomas Liddyn mukaan kuolema ei kuitenkaan liittynyt koronavirukseen.

Gordon Liddy kuoli lehden mukaan tiistaina tyttärensä kotona Virginiassa sijaitsevassa Fairfaxin piirikunnassa.

Brasilian Bolsonaron hallinnon myllerrys jatkuu - asevoimien komentajat menevät vaihtoon

Brasilian presidentti Jair Bolsonaro vaihtaa kaikki kolme maan asevoimien komentajaa, Bolsonaron hallinto kertoi tiistaina.

Puolustusministeriö ei antanut perusteluja maavoimien, laivaston ja ilmavoimien komentajien eroille. Osa brasilialaismedioista on kertonut kolmikon jättäneen tehtävänsä protestina presidentin yllätyspäätökselle vaihtaa puolustusministeriä.

Ilmoitus tuli vain päivä sen jälkeen, kun maan ulko-, puolustus- ja oikeusministerit menivät vaihtoon. Hallinto kertoi maanantaina myös muun muassa presidentin kansliapäällikön vaihtuneen.

Lisäksi maassa on ehtinyt koronapandemian aikana olla jo neljä eri terveysministeriä. Viimeisin aloitti tehtävässään noin viikko sitten. (Lähde: AFP)

Yhdysvaltain Alabamassa aloitettiin ääntenlaskenta Amazonin työntekijöiden järjestäytymisestä ammattiliittoon

Yhdysvaltain Alabamassa alettiin tiistaina laskea Amazonin varastokeskuksen työntekijöiden antamia ääniä mahdollisesta ammattiliittoon järjestäytymisestä.

Jos enemmistö tukee liittymistä, työntekijät liittyvät vähittäis- ja tukkukauppojen työntekijöiden liittoon (RWDSU), joka alkaa neuvotella Amazonin kanssa työehdoista.

Yhtiö on joutunut vuosien varrella kovan kritiikin kohteeksi, koska työolot sen varastoissa ja jakelussa ovat karut.

Äänestys verkkokauppajätin Bessemerin varastokeskuksessa Alabamassa alkoi jo viime kuussa, ja ääniä on annettu postitse. Työntekijöiden antamien äänten laillisuuteen liittyvät väännöt saattavat pitkittää ääntenlaskentaa päivillä. (Lähde: AFP)

Suomalaiset avittivat Montrealin voittoon - Kotkaniemi upotti kiekon Edmontonin verkkoon vain 18 sekuntia pelin alkamisesta

Jääkiekon NHL:ssä Montreal Canadiens on ottanut suomalaisvahvistustensa avulla voiton Edmonton Oilersista maalein 4–0.

Ottelu lähti Montrealin suomalaisten osalta räjähtävästi käyntiin. Canadiensin suomalaishyökkääjä Jesperi Kotkaniemi upotti kiekon Oilersin suomalaisveskarin Mikko Koskisen miehittämään maaliin, kun peliä oli ehditty pelata vasta 18 sekuntia.

Kotkaniemen onnistunutta laukausta avittivat joukkuetoverit Paul Byron ja Artturi Lehkonen.

Lehkonen onnistui itse rystylaukauksessaan vain noin kolme minuuttia Kotkaniemen aloitusmaalin jälkeen ja vei joukkueen 2–0-johtoon.

Koskinen torjui pelin aikana 25 laukausta. Edmontonin suomalaishyökkääjä Jesse Puljujärvi jäi tehopisteittä.