Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Poliisipäällikön mukaan George Floydin kuolemasta syytetty rikkoi poliisin käytäntöjä ja etiikkaa – oikeudenkäynti ex-poliisia vastaan jatkuu Yhdysvalloissa

Yhdysvalloissa Minneapolisin poliisipäällikön mukaan George Floydin kuolemasta syytetty entinen poliisi rikkoi pidätystilanteessa poliisilaitoksen toimintatapoja ja eettisiä arvoja.

Poliisipäällikkö Medaria Arradondo antoi lausuntonsa oikeudelle, kun ex-poliisi Derek Chauvinin oikeudenkäynti jatkui maanantaina.

Arradondon mukaan Chauvinin ei olisi pitänyt enää painaa Floydin niskaa polvellaan sen jälkeen, kun Floyd lopetti vastustelun.

– On koulutuksemme vastaista asettaa polvi rajoittamattomaksi ajaksi käsiraudoissa olevan yksilön päälle. Se ei ole millään muotoa toimintatapojemme mukaista. Se ei ole osa koulutustamme eikä todellakaan osa etiikkaamme tai arvojamme, Arradondo sanoi.

Arradondo erotti Chauvinin sekä kolme muuta pidätystilanteeseen osallistunutta poliisia tapauksen jälkeen.

Chauvinia syytetään toukokuussa pidätystilanteessa kuolleen mustaihoisen Floydin kuolemasta. Syyttäjien mukaan Chauvin painoi Floydin niskaa noin yhdeksän ja puolen minuutin ajan.

Poliisipäällikön mukaan voimankäyttö Floydia vastaan oli perusteltua ensimmäisten sekuntien ajan, mutta sen olisi pitänyt loppua nopeasti.

– Sen jälkeen, kun herra Floyd lopetti vastustelun, ja varsinkin sen jälkeen, kun hän oli ahdingossa ja yritti ilmaista sitä, sen (voimankäytön) olisi pitänyt loppua, Arradondo sanoi.

Chauvinin oikeudenkäynti alkoi todistajien kuulemisella viime viikon maanantaina, ja sen odotetaan kestävän kuukauden verran. Syytelistalla ovat toisen asteen murha ja tappo. Jos Chauvin tuomitaan toisen asteen murhasta, hän voi saada 40 vuoden tuomion.

Pidätystilanteeseen osallistuneiden kolmen muun poliisin oikeudenkäynnit on määrä järjestää myöhemmin tänä vuonna.

Floydin kuolemaa seurasivat laajat mielenosoitukset rasismia ja poliisiväkivaltaa vastaan Yhdysvalloissa ja ympäri maailmaa.

Puolustuksen mukaan Chauvinin polvi ei ollut niskalla

Maanantaina oikeudessa todisti myös poliisikomisario Katie Blackwell, joka johti poliisin koulutusyksikköä. Blackwellille näytettiin kuva Chauvinista polvistumassa Floydin päälle ja kysyttiin, onko tämä hyväksytty tapa toimia pidätystilanteessa.

– Se ei ole sellainen, mitä koulutamme, Blackwell sanoi.

Chauvinin puolustus esitti oikeudenkäynnissä videon, jonka mukaan Chauvinin polvi olisi ollut Floydin niskan sijaan hänen olkapäänsä päällä. Syyttäjien mukaan videolla näkyy kuitenkin hetki, jolloin ensihoitajat ovat saapuneet paikalle ja Chauvin oli jo siirtymässä Floydin päältä pois. Viime viikolla todistaneen ensihoitajan mukaan Chauvinilla oli edelleen polvi Floydin niskalla hänen saapuessaan paikalle.

Oikeudenkäynnissä oli todistajana myös lääkäri Bradford Wankhede Langenfeld, joka otti Floydin vastaan sairaalassa. Floydin sydän oli jo pysähtynyt tapahtumapaikalla, eivätkä ensihoitajat onnistuneet elvyttämään häntä ambulanssissa.

Langenfeldin mukaan Floydin sydäntä ei saatu toimimaan 30 minuutin elvyttämisen jälkeen. Hänen mukaansa hapenpuute oli todennäköisin vaihtoehto siihen, että Floydin sydän oli pysähtynyt.

Langenfeldin mukaan Floydin tuoneet ensihoitajat eivät maininneet lääkkeistä tai mahdollisuudesta yliannostukseen.

Floydin kuolinsyyn on odotettu nousevan keskeiseksi kysymykseksi oikeudenkäynnissä. Ruumiinavauksen yhteydessä Floydin elimistöstä löytyi jäämiä morfiinin sukuisesta voimakkaasta kipulääkkeestä fentanyylistä, mutta ruumiinavausraportin mukaan miehen kuolinsyy oli niskaan kohdistunut paine.

Floydin kumppani Courteney Ross kertoi viime viikolla oikeudessa sekä hänen että Floydin kärsineen opioidiriippuvuudesta.