Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

THL: Esimerkiksi aiemmin sairastettu keuhkoveritulppa ei esteenä Astra Zenecan rokotteen antamiseen, käyttö jatkuu Suomessa toistaiseksi

Astra Zenecan koronarokotteen käyttö jatkuu Suomessa 65 vuotta täyttäneillä ja tätä vanhemmilla toistaiseksi. MARKKU ULANDER / LEHTIKUVA

STT

Astra Zenecan koronarokotteen käyttö jatkuu Suomessa 65 vuotta täyttäneillä ja tätä vanhemmilla ihmisillä toistaiseksi, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL. THL:n mukaan esimerkiksi aikaisemmin sairastettu aivoinfarkti, aivoverenvuoto, keuhkoveritulppa tai syvä laskimotukos alaraajoissa ei ole este yhtiön rokotteen antamiselle.

Euroopan lääkevirasto EMA:n on tarkoitus selvittää rokotteen mahdollista yhteyttä harvinaisiin verisuonitukoksiin tämän viikon aikana. THL päättää rokotteen käytön jatkamisesta Suomessa, kun EMA:n arvio valmis.

THL perusteli rokotteen käytön jatkamista sillä, että verisuonitukoksia ei ole todettu Suomessa 65 vuotta täyttäneillä ja tätä vanhemmilla ihmisillä.

Astra Zenecan rokotteen käyttöä on keskeytetty tai kohdistettu uudelleen useissa Euroopan maissa veritulppaepäilyjen takia. Rokote nousi jälleen otsikoihin tiistaina, kun EMA:n rokoteosaston päällikkö Marco Cavaleri sanoi italialaislehti Il Messaggerolle, että hänen mielestään Astra Zenecan koronarokotteella on selvä yhteys veritulppiin.

Cavaleri ei kuitenkaan osannut sanoa, mikä rokotteessa veritulppia aiheuttaa. Kyseessä ei ollut EMA:n virallinen kanta.

Maailman terveysjärjestö WHO painotti tiistaina, että Astra Zenecan koronarokotteen hyödyt ovat edelleen huomattavasti haittoja suuremmat.

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut