Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Myanmarin Britannian-suurlähettiläs lukittiin ulos lähetystöstään – lähettilään mukaan sotilasjuntan edustaja otti vallan

Myanmarin Britannian-suurlähettiläs on suljettu ulos työpaikaltaan maan Lontoon-lähetystöstä. Vallan lähetystössä on ottanut Myanmarissa vallankaappauksen tehnyttä junttaa edustava sotilasattasea, suurlähettiläs Kyaw Zwar Minn vahvistaa.

Myanmarin juntta oli kutsunut suurlähettilään takaisin kotimaahansa sen jälkeen, kun tämä oli viime kuussa lausunnossa kehottanut junttaa vapauttamaan syrjäytetyn siviilijohtaja Aung San Suu Kyin sekä presidentti Win Myintin.

– Diplomatia on ainoa vastaus nykyiseen tilanteeseen, suurlähettiläs sanoi tuolloin.

Suurlähettiläs on pysynyt Lontoossa. Lähetystön tapahtumien vuoksi rakennuksen ulkopuolelle kerääntyi mielenosoittajia keskiviikkona illalla. Myös suurlähettiläs itse on oleskellut lähetystön ulkopuolella protestina.

– Tämä on minun taloni, lähettiläs kertoi AFP:lle ja vakuutti olevansa rakennuksen ulkopuolella koko yön.

Porttikiellon saanut lähettiläs myös vaati toimia Britannian hallitukselta. Saarivaltion ulkoministeri Dominic Raab tviittasi tukensa suurlähettiläälle tänään.

– Tuomitsemme Myanmarin armeijan eilisen Lontoon-lähetystön hallinnon kiusaamisen. Kunnioitan Kyaw Zwar Minniä hänen rohkeudestaan. Britannia vaatii edelleen Myanmarin vallankaappauksen ja kauhistuttavan väkivallan lopettamista sekä demokratian nopeaa palauttamista, ulkoministeri kirjoitti.

Myanmarissa liki 600 kuollut juntan väkivallasta

YK:n turvallisuusneuvosto tuomitsi viime viikolla Myanmarin sotilasjuntan mielenosoittajiin kohdistaman väkivallan, joka on tappanut jo lähes 600 ihmistä. Turvallisuusneuvosto julkaisi asiasta yksimielisen lausunnon kahden päivän tiukkojen neuvottelujen jälkeen.

Mielenosoitukset ovat jatkuneet Myanmarissa lähes päivittäin, ja monet ammattikunnat ovat ryhtyneet lakkoon juntan vastustamiseksi. Tuhansia mielenosoittajia on otettu kiinni.

Poliittisten vankien avustusjärjestön AAPP:n mukaan kuolleista lähes 50 on lapsia. Järjestön mukaan juntta on vanginnut myös mielenosoittajien perheenjäseniä.

Juntta on kiistänyt kansalaisjärjestöjen esittämät luvut ja väittää kuolleiden määräksi 248 mielenosoittajaa ja 16 poliisia. Junttaa johtavan kenraali Min Aung Hlaingin mukaan mielenosoittajat tuhoavat maata.

Sisällissodan pelkoa ilmassa

Myanmarin helmikuun alun sotilasvallankaappauksesta alkaneen kriisin pelätään pahimmillaan johtavan maassa pitkään hiljaisella liekillä kyteneiden etnisten konfliktien leimahtamiseen täysimittaiseksi sisällissodaksi. Kymmenen merkittävää etnisten vähemmistöjen kapinallisryhmää on antanut tukensa junttaa vastustaville mielenosoittajille.

Nämä kymmenen ryhmää ovat samat, jotka allekirjoittivat maan syrjäytetyn johtajan Aung San Suu Kyin neuvotteleman maanlaajuisen aseleposopimuksen. Myanmarissa on lukuisia etnisiä vähemmistöjä, joihin kuuluvat aseelliset ryhmät hallitsevat monia alueita maan reunoilla.