Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Exit-suunnitelman käsittely jatkuu kaikkien eduskuntapuolueiden kanssa

Koronarajoitusten purkamista koskevan exit-suunnitelman käsittely jatkuu kaikkien eduskuntapuolueiden kanssa Säätytalolla kello 10.

Hallitus neuvotteli suunnitelmasta myöhään eilisiltana ja ilmoitti sen jälkeen, että suunnitelmaa koskeva aineisto avataan myös viikon pituiselle kommenttikierrokselle huomenna.

Pääministeri Sanna Marinin (sd.) mukaan hallitus haluaa kuulla yhteiskunnan eri toimijoiden näkemyksiä suunnitelmasta. Työmarkkinajärjestöjen ja kuntatoimijoiden kanssa järjestetään Marinin mukaan erillinen keskustelu.

Suunnitelmassa hahmotellaan rajoitusten purkamisen järjestystä ja aikataulua, mutta se voi vielä muuttua tautitilanteen mukaan.

Marin "varovaisen optimistinen" - kesästä tulossa parempi

Marin ennakoi eilisillan neuvottelun alkaessa, että kesästä on tulossa koronarajoitusten asteittaisen purkamisen myötä parempi kuin nykyinen tilanne. Hän sanoi olevansa varovaisen optimistinen eikä pitänyt mahdottomana, että tulossa olisi jo melko normaali juhannus.

Marinin mukaan kenties jo kesäkuun puolella tai heinäkuun alussa voitaisiin puhua jopa tapahtumatoiminnan laajamittaisesta avaamisesta.

– Rokotekattavuus on tuolloin jo todennäköisesti iso. Toki tähänkin liittyy epävarmuutta, kuten olemme nähneet, kun rokotetoimituksissa on ollut haasteita.

Vielä ei kuitenkaan ole mahdollista antaa tarkkaa päivämäärää, milloin kaikki on normaalia, Marin sanoi. Jos rajoituksia aletaan purkaa liian hätäisesti, voi tautitilanne pahentua.

Marinin mukaan rajoituksia on määrä lähteä purkamaan käänteisessä järjestyksessä siihen nähden, miten ne on asetettu.

Ensimmäinen askel on poikkeusoloista ja valmiuslain käytöstä luopuminen. Sen rinnalla on valtakunnallisten ravintolarajoitusten päättyminen 18. huhtikuuta.

Keskeinen periaate on, että lapsiin ja nuoriin kohdistuvia rajoituksia puretaan ennen aikuisiin kohdistuvia.

Esimerkiksi kouluja, harrastustoimintaa ja julkisia tiloja koskevat rajoitukset ovat pitkälti kuntien ja aluehallintoviranomaisten käsissä.

– Toivon mukaan toukokuussa näistä päästäisiin jo isolta osin eroon.