Mielenterveyssyistä alkaneiden työkyvyttömyyseläkkeiden määrä kääntyi viime vuonna laskuun julkisella alalla, ilmoittaa työeläkevakuuttaja Keva.
Vuonna 2020 siirtyi työkyvyttömyyseläkkeelle julkisella puolella noin 5 500 ihmistä. Mielenterveyssyistä alkaneiden eläkkeiden määrä on ollut tässä ryhmässä useina vuosina kasvussa, mutta nyt suunta kääntyi laskuun.
Masennusdiagnooseissa oli eniten laskua nuorimmissa ikäryhmissä. Masennuksen vuoksi myönnetyt työkyvyttömyyseläkkeet ovat enimmäkseen määräaikaisia.
Valtion, kuntien ja kirkon työntekijöillä yleisimmät työkyvyttömyyseläkkeen perusteet ovat mielenterveyden pulmien ohella tuki- ja liikuntaelinsairaudet. Viime vuonna mielenterveyssyistä joutui työkyvyttömyyseläkkeelle noin 1 700 julkisen puolen työntekijää. Tuki- ja liikuntaelinten sairaudet puolestaan veivät heistä työkyvyttömyyseläkkeelle runsaat 1 900.
Suuret erot ammattiryhmillä
Työkyvyttömyyseläkkeen hakeminen vähentyi vuonna 2020 kaikissa muissa ikäryhmissä paitsi yli 60-vuotiailla. Yhtenä taustatekijänä tässä on Kevan mukaan todennäköisesti vanhuuseläkeiän alarajan nousu, sillä aiempaa useampi hakeutuu työkyvyttömyyseläkkeelle lähellä vanhuuseläkkeen alkamista.
Keva muistuttaa, että ammattiryhmien välillä on suuria eroja työkyvyttömyyseläkkeissä. Suhteellisesti eniten työkyvyttömyyden vuoksi jäädään eläkkeelle esimerkiksi rakennus-, siivous- ja huoltotyöstä, maatalousammateissa sekä asiakaspalvelu- ja toimistotyöstä.