Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yön uutiskooste | Tässä tärkeimmät uutiset viime yöltä – Biden julistamassa uusia määräyksiä aseväkivallan hillitsemiseksi Yhdysvalloissa

Lue koosteesta tärkeimmät uutiset aamuksi.

Exit-suunnitelma jatkuu kaikkien eduskuntapuolueiden kanssa

Koronarajoitusten purkamista koskevan exit-suunnitelman käsittely jatkuu kaikkien eduskuntapuolueiden kanssa Säätytalolla kello 10.

Hallitus neuvotteli suunnitelmasta myöhään eilisiltana ja ilmoitti sen jälkeen, että suunnitelmaa koskeva aineisto avataan myös viikon pituiselle kommenttikierrokselle huomenna. Pääministeri Sanna Marinin (sd.) mukaan hallitus haluaa kuulla yhteiskunnan eri toimijoiden näkemyksiä suunnitelmasta.

Suunnitelmassa hahmotellaan rajoitusten purkamisen järjestystä ja aikataulua, mutta se voi vielä muuttua tautitilanteen mukaan.

Eduskunnan kansliatoimikunta ruotii VTV:n pääjohtajan virasta pidättämistä

Eduskunnan kansliatoimikunta käsittelee tänään kokouksessaan Valtiontalouden tarkastusviraston (VTV) pääjohtajan Tytti Yli-Viikarin virasta pidättämistä.

Kansliatoimikunta voi päättää pääjohtajan virasta pidättämisestä määräajaksi. Pääjohtajan mahdolliseen irtisanomiseen tarvitaan eduskunnan täysistunnon päätös.

Yli-Viikarille on varattu tilaisuus antaa kansliatoimikunnan kokoukselle perusteltu kirjallinen vastineensa ja tulla kuultavaksi kokoukseen.

Eduskunnan kansliatoimikunta kokoontuu tänään puoliltapäivin. Kokouksen jälkeen on määrä järjestää tiedotustilaisuus.

Helsingin käräjäoikeus antaa ratkaisunsa suuresta Katiska-huumevyyhdistä

Helsingin käräjäoikeus antaa tänään tuomion suuresta Katiska-huumejutusta, jossa pääsyytettyjä ovat Niko Ranta-aho ja liivijengi Cannonballin entinen johtaja Janne Tranberg.

Syyttäjien mukaan kaksikko johti Espanjasta käsin doping- ja huumausaineiden salakuljetusorganisaatiota, joka toi Suomeen muun muassa 17 kiloa kokaiinia ja yli 200 kiloa amfetamiinia. Poliisin esitutkinnan mukaan rikoshyöty nousi yli kymmeneen miljoonaan euroon.

Ranta-aho on tunnustanut suurimman osan syytteistä. Tranberg kiistää kaikki syytteet.

Mielenterveyssyistä alkaneiden työkyvyttömyyseläkkeiden määrä kääntyi laskuun julkisella alalla

Mielenterveyssyistä alkaneiden työkyvyttömyyseläkkeiden määrä kääntyi viime vuonna laskuun julkisella alalla, ilmoittaa työeläkevakuuttaja Keva.

Viime vuonna mielenterveyssyistä joutui työkyvyttömyyseläkkeelle noin 1 700 julkisen puolen työntekijää.

Työkyvyttömyyseläkkeen hakeminen vähentyi vuonna 2020 kaikissa muissa ikäryhmissä paitsi yli 60-vuotiailla. Kevan mukaan iäkkäiden osalta taustalla on todennäköisesti vanhuuseläkeiän alarajan nousu. Aiempaa useampi hakeutuu työkyvyttömyyseläkkeelle lähellä vanhuuseläkkeen alkamista.

IS: Postin kadottama Kansallisarkiston lähetys löytyi

Postin kadottamaksi epäilty Kansallisarkiston kaukolaina-aineisto on löytänyt tiensä perille, kertoo Ilta-Sanomat. Posti ilmoitti lähetyksen löytyneen jo samana päivänä tunteja sen jälkeen, kun Kansallisarkisto oli ilmoittanut lopettavansa Postin palvelujen käytön kaukolainojen kuljetuksissa.

Kansallisarkiston johtaja Päivi Hirvonen vahvistaa IS:lle lähetyksen saapuneen perille. Tapahtunut ei Hirvosen mukaan muuta Kansallisarkiston aikeita kilpailuttaa kuriiripalveluita aineistolainojen kuljetuksissa.

Kansallisarkisto kertoi syyksi Postin palveluista luopumiseen aineistojen katoamisen ja vakavat häiriötilanteet.

Media: Biden julistamassa uusia määräyksiä aseväkivallan hillitsemiseksi Yhdysvalloissa

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden on julistamassa uusia määräyksiä, joiden tavoitteena on hillitä maan aseväkivaltaa, kertovat useat yhdysvaltalaismediat. Politiikan lehdet Politico ja Hill kertovat, että presidentin toimeenpanomääräykset kiristävät tietyntyyppisten aseiden kauppaan liittyvää sääntelyä.

Politicon mukaan tähtäimessä olisivat erityisesti niin kutsutut aaveaseet (engl. ghost guns). Termillä tarkoitetaan kotikutoisia ampuma-aseita, jotka on valmistettu erillisistä osista ja joilla ei ole valmistajan sarjanumeroa. Viranomaiset eivät voi jäljittää tällaisia aseita rikostutkinnoissa. Lähde: AFP

Myanmarin Britannian-suurlähettiläs lukittiin ulos lähetystöstään - lähettilään mukaan sotilasjuntan edustaja otti vallan

Myanmarin Britannian-suurlähettiläs on suljettu ulos työpaikaltaan maan Lontoon-lähetystöstä. Vallan lähetystössä on ottanut Myanmarissa vallankaappauksen tehnyttä junttaa edustava sotilasattasea, suurlähettiläs Kyaw Zwar Minn vahvistaa.

Myanmarin juntta oli kutsunut suurlähettilään takaisin kotimaahansa sen jälkeen, kun tämä oli viime kuussa kehottanut junttaa vapauttamaan syrjäytetyn siviilijohtaja Aung San Suu Kyin sekä presidentti Win Myintin. Suurlähettiläs on pysynyt Lontoossa.

Tapauksen johdosta lähetystön ulkopuolelle kerääntyi mielenosoittajia. Lähde: AFP

Myös Espanja rajoittaa Astra Zenecan rokotteen käyttöä

Espanja ilmoitti myöhään eilen rajaavansa Astra Zenecan koronavirusrokotteen käytön jatkossa yli 60-vuotiaisiin. Päätös seurasi Euroopan lääkeviraston (EMA) tiedotustilaisuutta keskiviikkona.

EMA kertoi eilen, että Astra Zenecan rokotteella ja tietynlaisten veritulppien välillä on havaittu yhteys. Belgia ja Britannia kiirehtivät ilmoittamaan rokotteen rajoituksista heti tiedotustilaisuuden vanavedessä.

Belgian terveysviranomaiset ilmoittivat rokottavansa vastaisuudessa Astra Zenecalla vain yli 55-vuotiaita. Britannian terveysviranomaiset puolestaan sanoivat pyrkivänsä tarjoamaan alle 30-vuotiaille jonkin muun vaihtoehdon kuin Astra Zenecan koronarokotteen. Lähde: AFP

Edmontonin supertähdet jatkoivat hurjastelua, juonivat Ottawan nurin

Jääkiekon NHL:ssä Edmonton Oilersin tähtipelaajat Connor McDavid ja Leon Draisaitl olivat vierasottelussa Ottawa Senatorsia vastaan hurjassa vedossa. Edmonton voitti ottelun 4–2, kun Draisaitl teki tehot 3+1 ja McDavid 1+3.

McDavid johtaa NHL:n pistepörssiä ylivoimaisesti pistein 23+45 ennen saksalaista Draisaitlia, jonka saldo tältä kaudelta on 22+39.

Tehokaksikon kanssa samassa ketjussa pelannut Jesse Puljujärvi jäi pisteittä. Edmontonin maalivahtina pelannut Mikko Koskinen torjui ottelussa 28 laukausta.

PSG otti Mestarien liigan puolivälierien vierasvoitolla hyvityksen viime kauden finaalitappiostaan Bayern Münchenille

Paris Saint-Germain ja Chelsea ovat voittaneet jalkapallon miesten Mestarien liigan ensimmäiset puolivälieräottelunsa. PSG kukisti Bayern Münchenin vieraissa 3–2 ja Chelsea otti puolueettomalla kentällä Espanjan Sevillassa 2–0-voiton Portosta.

Münchenissä PSG:n Kylian Mbappe johti kahdella tekemällä maalillaan vierasjoukkueen voittoon viime kauden Mestarien liigan finaalivastustajastaan.

Ratkaisevat toiset puolivälieräpelit pelataan ensi viikon tiistaina.

Ranskan grand slam -turnaus siirtymässä viikolla eteenpäin

Tenniksen grand slam -sarjaan kuuluva Ranskan avoin tennisturnaus on siirtymässä viikolla eteenpäin normaalista ajankohdastaan. Turnausjärjestäjää lähellä oleva taho kertoi asiasta uutistoimisto AFP:lle.

Massakentällä pelattavan turnauksen pitäisi alkujaan alkaa 23. toukokuuta, mutta uuden suunnitelman mukaan turnaus alkaisi viikkoa myöhemmin 30. toukokuuta. Siirron taustalla kerrotaan olevan ajatus, että myöhäisemmällä aloituksella katsomoon olisi mahdollista saada enemmän yleisöä.

Vuosi sitten Ranskan avoimet siirtyi neljällä kuukaudella koronaviruspandemian vuoksi syys–lokakuun tienoille. (Lähde: AFP)