Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Suomessa yhä Pohjoismaista vähiten raskaudenkeskeytyksiä – lähes kaikki lääkkeellisiä

Suomessa on nykyään Pohjoismaiden tiukin raskaudenkeskeytyksiä koskeva lainsäädäntö. Markku Ulander / LEHTIKUVA

Emmi Tilvis / STT

Suomessa tehdään edelleen Pohjoismaista vähiten raskaudenkeskeytyksiä, käy ilmi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tuoreista luvuista.

Suomessa raskaudenkeskeytyksiä tehtiin toissa vuonna tuhatta hedelmällisessä iässä (15–49 vuotta) olevaa naista kohden 7,7. Vuodessa tehtiin 8 700 raskaudenkeskeytystä. Eniten keskeytyksiä tekevässä Ruotsissa määrä oli tuhatta hedelmällisessä iässä olevaa naista kohden 16,4.

Alle 20-vuotiaille tehtyjen keskeytysten määrä on laskenut 2000-luvulla kaikissa Pohjoismaissa.

Suomessa raskaudenkeskeytyksistä lähes kaikki (97,7%) tehdään lääkkeellisesti. Pienin osuus oli Tanskassa (77,6%). Suomessa lääkkeellinen keskeytys otettiin käyttöön vuonna 2000.

– Lääkkeellinen raskaudenkeskeytys on yleensä mahdollista tehdä ainakin osittain kotona, mikä sujuvoittaa toimenpidettä niin terveydenhuollon kuin naisen itsensä näkökulmasta. Lääkkeellinen keskeytys ei ole toimenpiteenä kajoava, toisin kuin imukaavinta, kertoo THL:n erityisasiantuntija Anna Heino tiedotteessa.

Irlannissakin vapaampi aborttilaki

Suomessa on nykyään Pohjoismaiden tiukin raskaudenkeskeytyksiä koskeva lainsäädäntö, THL arvioi. Norjassa, Ruotsissa ja Tanskassa varhainen keskeytys on jo pitkään ollut sallittu naisen pyynnön perusteella, ja Islannissakin tämä tuli mahdolliseksi lakimuutoksen myötä toissa vuonna.

Suomen lainsäädäntö on myös koko Euroopan tiukimpia. THL:n mukaan jopa katolisen Irlannin nykyinen aborttilaki on Suomea vapaampi.

Suomessa raskaudenkeskeytys naisen omasta pyynnöstä ei lain mukaan ole mahdollista. Naisen on anottava lupaa keskeytykseen yleensä kahdelta lääkäriltä. Lupa voidaan myöntää, kun raskaus on kestänyt enintään 12 viikkoa. Tämän jälkeen toimenpiteelle tarvitaan Valviran lupa.

Muuhun Eurooppaan verrattuna Pohjoismaissa tehdään melko vähän raskaudenkeskeytyksiä. Eniten keskeytyksiä Euroopassa tehdään entisen Neuvostoliiton alueilla ja vähiten Maltalla ja Puolassa, joissa raskaudenkeskeytys on laitonta tai hyvin rajoitettua.

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut