Julkisen sanan neuvosto (JSN) on antanut langettavan päätöksen Kirkko ja kaupunki -lehdelle. JSN:n mukaan päätoimittajan päätös poistaa laajaa yhteiskunnallista keskustelua herättänyt kolumni oli vastoin journalistin ohjeita.
Kirkko ja kaupunki julkaisi tammikuussa vakiokolumnistinsa Kari Kuulan nettikolumnin, joka käsitteli eläinten hyödyntämistä teologisesta näkökulmasta. "Kuula: Eläinten teollinen käyttö muistuttaa Saatanan tuhotekoja – Jeesuksen seuraaja ei voi osallistua nykyiseen kaltoinkohteluun" -otsikolla julkaistu kolumni herätti paljon keskustelua julkisuudessa.
Viikko kolumnin julkaisemisen jälkeen päätoimittaja Jaakko Heinimäki päätti poistaa kolumnin ja pyysi sen julkaisua anteeksi.
Hän perusteli päätöstä JSN:lle muun muassa sillä, että kolumnistin argumentit hukkuivat rajusti polarisoituneen keskustelun aaltoihin ja kolumnisti itsekin harmitteli asiaa. Lisäksi kolumnisti sai kirjoittaa uuden kolumnin samasta aiheesta.
Heinimäki kertoi JSN:lle, että Maa- ja metsätaloustuottajain keskusliiton viestintäjohtaja Klaus Hartikainen oli ollut häneen yhteydessä kolumnin julkaisun jälkeen. Keskustelun sävy ei ollut Heinimäen mukaan painostava tai uhkaava.
Sananvapauteen kuuluu oikeus saada tietoa
JSN muistuttaa päätöksessään, että sananvapauteen kuuluu ilmaisunvapauden lisäksi oleellisesti myös yleisön oikeus saada tietoa.
JSN:n mukaan päätoimittajalla ei ollut riittäviä journalistisia perusteita kolumnin poistamiseen. Sen sijaan Heinimäellä olisi ollut suoranainen velvollisuus pitää kolumni julki, koska sen sisällöstä kiisteltiin julkisesti ja yhteiskunnalliset vaikuttajat ottivat siihen kantaa. Näin yleisö olisi voinut itse arvioida tekstiä sekä yhteiskunnallisten ja kirkollisten vaikuttajien reaktioita siihen.
Neuvoston päätöksessä todetaan, että sananvapauden toteutumisen ja journalismin riippumattomuuden kannalta on erittäin tärkeää, että journalistit, viime kädessä päätoimittaja, torjuvat painostuksen, jolla yritetään ohjata, estää tai rajoittaa tiedonvälitystä.
JSN antoi keskiviikon kokouksessaan langettavan päätöksen myös Ilta-Sanomille ja Radio Suomipopille. Niiden syynä olivat puutteelliset lähdemerkinnät.
Yleisön olisi syytä tietää eduskunnan turvakameramateriaalin sisällöstä
JSN:n mukaan yleisön olisi syytä saada tieto eduskunnan turvakameroiden kuvamateriaalin olennaisesta sisällöstä, linjaa Julkisen sanan neuvosto JSN kannanotosaan .
Eduskunnan turvallisuusjohtaja irtisanottiin hänen annettuaan median käyttöön valvontakamerakuvaa kansanedustaja Juha Sipilään kohdistuneesta epäillystä väkivallanteosta. Eduskunnan virkamiesjohto piti kameravalvonnan kuvamateriaalia salassa pidettävänä tietona osin siksi, että siitä voi ilmetä yksityiskohtia eduskunnan turvallisuusjärjestelyistä.
JSN ei ota kantaa irtisanomisen perusteisiin, mutta muistuttaa, että tapaukseen liittyvä videomateriaali oli olennaista faktapohjaisen yhteiskunnallisen keskustelun kannalta.