Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Asp-lainojen enimmäismääriä nostetaan: Helsingissä enimmäismäärä nousee 215 000 euroon, Tampereelle ja Turkuun uudet lainarajat

Ensiasunnon ostajille tarkoitettujen asp-korkotukilainojen enimmäismääriä nostetaan. Hallitus päätti asp-järjestelmän lainarajojen muutoksista tänään.

Esimerkiksi Helsingissä lainan enimmäismäärä nousee 215 000 euroon. Espoossa, Vantaalla ja Kauniaisissa uusi yläraja on 160 000 euroa.

Asp-lainojen kuntajaotteluun lisätään omaksi ryhmäkseen Tampere ja Turku. Niissä enimmäismääräksi tulee 140 000 euroa. Muualla Suomessa raja nousee 120 000 euroon.

Asp-lainojen ylärajoja korotettiin viimeksi vuonna 2014. Sen jälkeen asuntojen hinnat ovat nousseet rivakasti isoimmissa kasvukeskuksissa. Ympäristöministeriön mukaan Helsingissä vanhojen osakeasuntojen hinnat ovat nousseet 19 prosenttia ja Tampereella 13 prosenttia.

– Enimmäislainamääriä on nyt tarkistettu vastaamaan nykyistä hintatasoa, jotta ensiasunnon ostajilla olisi mahdollisuus ostaa tarpeidensa ja toiveidensa mukainen asunto, ministeriö kertoo tiedotteessa.

Ensiasunnon ostajien asema heikentynyt

Asuntorahoitukseen erikoistuneen Hypo -pankin pääekonomistin Juhana Brotheruksen mielestä asp-lainojen enimmäismäärien nostolla reagoidaan asianmukaisesti siihen, että asuntojen hinnat ovat halutuilla alueilla kohonneet.

Brotheruksen mukaan ensimmäiseen omaan kotiin hakeutuvien asema on selvästi heikentynyt isoissa kasvukeskuksissa, erityisesti pääkaupunkiseudulla, Tampereella ja Turussa.

– Hinnat ovat nousseet nimenomaan ensiasunnon ostajia kiinnostavissa kodeissa, liikenteen solmukohtien äärellä, Brotherus sanoo STT:lle.

Brotherus pitää hyvänä, että Tampere ja Turku nostetaan nyt omaksi ryhmäkseen asp-sääntelyssä.

– Se kuvastaa sitä, että kasvukolmion kärjet ovat asuntomarkkinoiden kaikkein halutuimmat alueet, joihin muodostuu omat kipukohtansa erityisesti ensiasunnon ostajien osalta. Sillä tavalla se oli mielestäni oikeansuuntainen ratkaisu.

Tähän mennessä Tampere ja Turku ovat kuuluneet asp-lainojen kuntajaottelussa ryhmään "muut kunnat". Nyt Tampere ja Turku siirretään omaksi ryhmäkseen, koska niissä asuntohinnat ovat kehittyneet selvästi eri tahtiin muiden ryhmään kuuluvien kuntien kanssa, ympäristöministeriö perustelee.

Asp-lainan enimmäismäärä on tähän mennessä ollut Helsingissä 180 000 euroa sekä Espoossa, Vantaalla ja Kauniaisissa 145 000 euroa. Muualla Suomessa, mukaan lukien Tampereella ja Turussa, enimmäismäärä on ollut 115 000 euroa.

Dansken mielestä viiden prosentin asp-säästöt riittäisivät

Danske Bank pitää asp-lainojen ylärajojen nostamista järkevänä, koska asuntojen hinnat ovat kohonneet varsinkin kasvukeskuksissa.

– Turun ja Tampereen lisääminen omaksi kategoriakseen on hyvä uudistus, sillä näissä kasvukeskuksissa hintojen voi odottaa eriytyvän myös pääkaupunkiseudun ulkopuolella, sanoo Danske Bankin henkilöasiakkaista vastaava johtaja Riikka Laine-Tolonen tiedotteessa.

Dansken mielestä asp-järjestelmää tulisi muokata siten, että jo viiden prosentin omarahoitusosuus olisi riittävä. Nykyisin asp-lainan saaminen edellyttää vähintään kymmenen prosentin säästämistä asunnon hinnasta.

– Näemme, että moni nuori valitsee joko maksullisen vakuuden tai pystyy kattamaan omavastuuosuuden esimerkiksi vanhemmilta saaduilla vakuuksilla. Tämä lisää nuorten eriarvoisuutta asuntomarkkinoilla, Laine-Tolonen sanoo.

Moni ottanut lisälainaa asp-lainan päälle

Hypon Brotheruksen mukaan on selvää, että ensiasunnon ostajien asema ei ratkea asp-rajojen nostolla.

– Tämä on oireiden lieventämistä, ei taudin nujertamista. Ja se taudin nujertaminen tapahtuu niin, että rakennetaan nuoria asunnonostajia kiinnostavia asuntoja.

Brotherus arvioi, että asp-rajojen nostolla voi olla pieniä vaikutuksia asuntojen hintoihin, jos ensiasunnon ostajilla kysyntää kohdistuu jatkossa hieman aiempaa kalliimpiin asuntoihin. Hän ei kuitenkaan odota muutosten vaikuttavan merkittävästi hintoihin.

– Tosiasiahan on se, että vaikka nämä asp-rajat ovat olleet matalat ja monin paikoin riittämättömät, niin sitten ensiasunnon ostajat ovat ottaneet lisälainan siihen päälle. Ei meillä pankeissa ole ollut mitenkään ennenkuulumatonta, että otetaan asp-laina ja sen oheen oma lisälainansa vielä.

Muutokset voimaan huhtikuun puolivälissä

Brotheruksen mukaan asp-lainojen enimmäismäärien korottaminen ei tullut yllätyksenä. Hän kertoo, että päättäjiltä oli tullut kyselyjä aiheesta myös Hypolle.

Lainarajojen korottamista on pitänyt esillä muun muassa kansanedustaja Pia Kauma (kok.), joka teki joulukuussa asiasta kirjallisen kysymyksen hallitukselle.

Asuntopolitiikasta vastaava ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkonen (vihr.) kertoi muutama viikko sitten Ylellä , että hallitus kaavailee asp-järjestelmän päivittämistä ja etenkin lainakaton nostamista.

Mikkonen nosti Ylen haastattelussa esiin myös asp-järjestelmän 39 vuoden yläikärajan korottamisen tai poistamisen kokonaan. Hallitus ei kuitenkaan tänään koskenut asp-järjestelmän ikärajoihin.

Asp-lainojen enimmäismäärien korottaminen tulee voimaan 15. huhtikuuta. Muutokset koskevat lainoja, jotka nostetaan 15. huhtikuuta tai sen jälkeen.