Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Britannian kruununprinssi Charles BBC:lle: Prinssi Philip haluaisi tulla muistetuksi yksilönä

Britanniassa prinssi Philipiä muistetaan tänään muun muassa kunnialaukauksilla ja hiljaisilla hetkillä urheilutapahtumissa. Kuningatar Elisabetin puoliso kuoli eilen 99 vuoden iässä.

Liput pysyvät niin ikään puolitangossa kaikissa julkisissa rakennuksissa aina siihen saakka, kun Philip haudataan. Hovi ei ole vielä kertonut hautajaispäivää.

Puolestapäivästä lähtien ammutaan 41 kanuunanlaukausta minuutin välein muun muassa Lontoossa, Edinburghissa, Cardiffissa ja Belfastissa. Myös Gibraltarilla Iberian niemimaalla ja Britannian merellä olevilla sota-aluksilla noudatetaan samaa käytäntöä.

Viikonlopun jalkapallon Valioliigan otteluissa pelaajat käyttävät mustaa käsivarsinauhaa prinssin muistoksi. Tunnetussa Grand National -laukkakilpailussa lauantaina pidetään kahden minuutin hiljainen hetki prinssin muistoksi.

Britannian parlamentti on kutsuttu koolle maanantaiksi prinssin kuoleman vuoksi ja valtaosa Britannian televisiokanavista lähettää viikonloppuna runsaasti prinssin elämää luotaavia erikoisohjelmia.

Myös vaalikampanjat toukokuussa pidettäviä paikallisvaaleja varten on keskeytetty.

Kuningattaren uskollinen tukija

Britannian kruununprinssi Charles sanoo yleisradioyhtiö BBC :n erikoislähetyksessä, että hänen isänsä haluaisi todennäköisesti tulla muistetuksi yksilönä.

Tärkein prinssi Philipin kuninkaallinen velvoite oli puolison, Britannian kuningatar Elisabetin tukeminen vuosikymmenten ajan. Prinssi Charles pohtii lähetyksessä, kuinka ällistyttävää vuosikymmenten tuki kuningattarelle oli.

– Äitini tukemisessa hänen energiansa oli hämmästyttävä, ja jollain poikkeuksellisella tavalla hän pystyi jatkamaan sitä niin pitkään, prinssi Charles sanoi.

Prinssi Philipin ja kuningattaren nuorin lapsi prinssi Edward kuvaili isänsä roolia haastavaksi.

– Hän suoriutui siitä poikkeuksellisen tyylikkäästi, hienotunteisesti ja diplomaattisesti. Hän ei koskaan yrittänyt jättää kuningatarta varjoonsa, prinssi Edward toteaa.

Prinssi Philip oli naimisissa kuningatar Elisabetin kanssa yli 70 vuotta. Pari avioitui vuonna 1947.

"Hän kuunteli ja yritti auttaa"

Lähetyksessä prinssi Philipin lapset kuvailivat tätä rohkaisevaksi ja kannustavaksi ihmiseksi, jonka kanssa pystyi muun muassa keskustelemaan erilaisista ideoista.

– Ongelmatilanteissa hänen luokseen pystyi aina menemään, ja hän kuunteli ja yritti auttaa, prinsessa Anne sanoi.

Pariskunnan neljäs lapsi on prinssi Andrew.

Iäkäs prinssi Philip joutui aika ajoin varotoimena sairaalaan, mutta yleensä hän kotiutui muutamien päivien jälkeen. Aiemmin tänä vuonna prinssi oli sairaalassa kuukauden muun muassa sydänoperaation vuoksi. Hän kotiutui maaliskuun puolivälissä ja palasi Windsorin linnaan.

Lähteenä myös uutistoimisto AFP.