Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Nasa joutui siirtämään historiallista minikopterin lentoa Marsissa roottoriongelmien vuoksi

Ingenuity on ensimmäinen lentolaite, joka yrittää nousta moottoroituun, hallittuun lentoon vieraalla planeetalla. / HANDOUT AFP / HANDOUT / LEHTIKUVA

STT–AFP

Yhdysvaltain avaruushallinto Nasa on siirtänyt Ingenuity-minihelikopterin ensilentoa Marsissa, koska kopterin roottoreja testatessa ilmeni ongelmia.

Lentoa ei yritetä uudestaan ainakaan ennen keskiviikkoa.

Nasan mukaan kopterin Maahan lähettämiä telemetriatietoja käydään läpi ongelman selvittämiseksi. Avaruushallinto vakuutti, ettei kopterissa ole suurta vikaa ja yhteys Maahan toimii hyvin.

Ingenuity on ensimmäinen lentolaite, joka yrittää nousta moottoroituun, hallittuun lentoon vieraalla planeetalla.

Marsin kaasukehä on tiheydeltään vain sadasosa Maan ilmakehän tiheydestä, joten Ingenuityn on vaikeampi saada roottoreillaan aikaan nostetta. Siitä on apua, että Marsin pinnalla painovoima on vain kolmasosa Maan painovoimasta.

Nasan kannalta ongelmat sattuivat harmilliseen aikaan, sillä kopterin ensimmäinen lyhyt pörähdys oli aikataulutettu tapahtumaan maanantaina, samaan aikaan Juri Gagarinin avaruuslennon 60-vuotisjuhlapäivän kanssa.

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut