Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

13-vuotiaan hirttämistä yrittänyt poika tuomittiin ehdottomaan vankeuteen – teko oli oikeuden mukaan tapon yritys

Päijät-Hämeen käräjäoikeus on tuominnut alaikäisen pojan kahden vuoden ja seitsemän kuukauden ehdottomaan vankeusrangaistukseen useista toisiin nuoriin kohdistuneista väkivaltarikoksista. Rikokset tapahtuivat kesällä ja syksyllä 2019 päijäthämäläisessä pikkukunnassa. Tapahtuma-aikaan 15-vuotias tuomittu yritti muun muassa hirttää 13-vuotiaan pojan.

Hirttoyritys tapahtui elokuussa 2019 metsämajalla, jonne nuoret olivat kokoontuneet viettämään aikaa. 13-vuotias poika kertoi suostuneensa siihen, että hänen kätensä teipataan yhteen kuvien ottamisen ajaksi. Yllättäen hänen kaulaansa kuitenkin laitettiin hirttosilmukka, ja tuomittu käski häntä poseeraamaan. Oikeuden mukaan tilanteesta on otettu kuva, jossa tuomittu pitää oksan yli heitetyn köyden toista päätä ja hymyilee.

Tämän jälkeen tuomittu roikkui oikeuden mukaan köydessä ainakin minuutin verran siten, että 13-vuotiaan pojan jalat eivät osuneet maahan. Uhri oli vähällä menettää tajuntansa. Oikeuden mukaan teko oli tapon yritys.

– Ottaen huomioon, että hirttämisellä ei ole muuta tunnettua tarkoitusta kuin ihmisen surmaaminen teloittamalla tai itsemurhatarkoituksessa, (tuomitun) on käräjäoikeuden käsityksen mukaan nuoresta iästään huolimatta täytynyt ymmärtää, että hirttämisestä voi varmasti tai varsin todennäköisesti seurata asianomistajan kuolema.

Tuomittu lopetti oikeuden mukaan roikkumisen vasta sitten, kun muut paikalla olleet nuoret puuttuivat tilanteeseen.

Väkivalta jatkui koulussa yli kuukauden

Nyt 17-vuotias poika tuomittiin tapon yrityksen lisäksi saman 13-vuotiaan pojan pahoinpitelyistä ja kahteen muuhun poikaan kohdistuneista väkivallanteoista.

Toinen vakavammista tapauksista kohdistui myöskin tuomittua pari vuotta nuorempaan poikaan. Oikeuden mukaan hän muun muassa kuristi poikaa voimakkaasti useita kertoja. Todistajien mukaan tuomittu otti kerran toisella kädellä tolpasta tukea saadakseen kuristukseen lisää voimaa. Uhri oli mennyt kuristamistilanteissa siniseksi ja melkein menettänyt tajuntansa, todistajat kertoivat.

Lokakuun lopulta joulukuun puoliväliin asti kestänyt törkeä pahoinpitely tapahtui kouluaikana. Yhden nuoren mukaan hän oli sanonut jo syksyllä kahdelle opettajalle, että tuomitun toimintaan pitäisi puuttua. Toisen nuoren mukaan asiasta ei uskallettu kertoa aikuisille.

Tuomion mukaan asiaan puututtiin sen jälkeen kun tapahtumista lähetettiin videota uhrin äidille.

Sairaus vaikeutti käyttäytymisen säätelyä

Alaikäisenä tehdystä rikoksesta ei saa tuomita ehdottomaan vankeuteen, elleivät painavat syyt sitä vaadi. Oikeuden mukaan tässä tapauksessa painavia syitä oli muun muassa hirttämällä tehty väkivalta.

– Hänen tekonsa ovat kohdistuneet useisiin asianomistajiin, useat niistä ovat olleet potentiaalisesti hengenvaarallisia ja aiheuttaneet yleistä pelkoa koulussa, jota asianosaiset olivat käyneet, tuomiossa sanotaan.

Oikeuden mukaan tuomittu kärsii sairaudesta, joka vaikeuttaa hänen kykyään asettua toisen ihmisen asemaan tai ymmärtää toisen ihmisen tunteita. Sairauden takia tuomitulla on myös ongelmia oman käyttäytymisen säätelyssä ja syy-seuraussuhteiden ymmärtämisessä, tuomiossa sanotaan.

Tuomittu myönsi kaikki teot pahoinpitelyinä, mutta kiisti vakavammat syytteet. Hän kertoi oikeudessa katuvansa tekojaan.

STT ei julkaise tapahtumakuntaa uhrien yksityisyyden suojelemiseksi eikä tuomitun nimeä tämän alaikäisyyden takia.