Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Niinistö esitti Putinille vakavan huolensa tilanteen kärjistymisestä Venäjän ja Ukrainan rajalla

Venäjän presidentillä Vladimir Putinilla olivat tiistaina linjat kuumana, kun kollegat niin Suomesta kuin Yhdysvalloista soittivat kehottaen liennytykseen Ukrainan tilanteessa.

Tasavallan presidentin kanslian mukaan presidentti Sauli Niinistö ja Putin kävivät illalla pitkän puhelinkeskustelun, jossa he puhuivat muun muassa jännittyneestä tilanteesta Krimin niemimaalla ja Venäjän ja Ukrainan rajalla.

Venäjä on viime aikoina keskittänyt sotajoukkojaan Ukrainan rajoille, mikä on kasvattanut pelkoja Ukrainan sodan kiihtymisestä. Niinistö toi esiin tarpeen keskusteluille ja toimille jännitteiden vähentämiseksi.

Putin puolestaan kertoi aiemmin tiistaina käymästään keskustelusta Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin kanssa ja myös presidenttien suunnitellusta tapaamisesta.

Helsingissä tavattiin vuonna 2018

Biden ehdotti omassa puhelinkeskustelussaan Putinille tapaamista jossain kolmannessa maassa lähikuukausina, mutta ei yksilöinyt, missä maassa.

Putin tapasi Bidenin edeltäjän Donald Trumpin vuonna 2018 Helsingissä.

STT kysyi presidentin kansliasta, oliko Helsinki tapaamispaikkana esillä Niinistön ja Putinin välisessä puhelussa. Presidentin kansliasta muotoiltiin STT:lle lyhyt lausunto aiheesta.

– Suomi on tarjonnut hyviä palveluksiaan jo aiemminkin. Yhdysvaltain ja Venäjän presidentit tapasivat aiemmin Helsingissä vuonna 2018. Nyt mahdollisen tapaamisen mahdollinen paikka on luonnollisesti auki, presidentin kansliasta todettiin.

Niinistö kertoi Putinille myös aloitteestaan Helsingin hengen vahvistamiseksi vuonna 2025, ja presidentit kävivät siitä keskustelun myönteisessä hengessä. Niinistö esitti hiljattain ajatuksen vuonna 1975 Helsingissä pidetyn Euroopan turvallisuus- ja yhteistyökonferenssin 50-vuotisjuhlakokouksen pitämisestä.

Venäjä: Joukkojen siirron syy Naton uhka

Venäjän varaulkoministeri Sergei Rjabkov sanoi tiistaina lännen pyrkivän luomaan Ukrainasta tieten tahtoen "ruutitynnyrin" muun muassa toimittamalla maalle aseita. Puolustusministeri Sergei Shoigu puolestaan vahvisti, että joukkoja oli määrätty taisteluharjoituksiin Venäjän "läntisille rajoille" Naton muodostaman uhkan takia.

Shoigun mukaan amerikkalaisia joukkoja ollaan siirtämässä Yhdysvalloista Eurooppaan sekä Naton joukkoja Euroopassa lähemmäs Venäjän rajoja.

Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg tapasi Brysselissä Ukrainan ulkoministerin Dmytro Kuleban ja vaatii Venäjää lopettamaan perusteettoman sotajoukkojen keskittämisen Ukrainan rajoille sekä miehittämälleen Krimille.

– Venäjä ei voi enää yllättää ketään. Ukraina ja meidän ystävämme ovat valppaina, Kuleba vakuutti.