Kuluttajahinnat Suomessa nousivat maaliskuussa 1,3 prosenttia vuoden takaisesta, kertoo Tilastokeskus.
Kyseessä on Tilastokeskuksen tilastojen mukaan ensimmäinen kerta sitten elokuun 2019, kun inflaation vuosimuutos ylitti prosentin rajan. Esimerkiksi viime syksynä vuosimuutos junnasi monta kuukautta putkeen 0,2 prosentissa. Tammi- ja helmikuussa luku oli 0,9 prosenttia.
Tilastokeskuksen mukaan maaliskuussa kuluttajahintoja nostivat eniten bensiinin, dieselin, omakotitalojen, savukkeiden ja omakotitalon peruskorjausten kallistuminen. Nousua puolestaan hillitsivät eniten asuntolainojen keskikoron, hotellihuoneiden, kulutusluottojen korkojen, ravintolassa tarjoiltavan oluen ja televisioiden halpeneminen.
Helmikuusta maaliskuuhun kuluttajahinnat nousivat 0,2 prosenttia.
Eknomisti: Nousupaineet maltillisia
Danske Bankin ekonomisti Jukka Appelqvist arvioi tuoreeltaan kuluttajahintojen nousupaineiden olevan edelleen varsin maltillisia. Hän arvioi monille kotitalouksille kertyneiden säästöjen purkautuvan pitkällä ajanjaksolla.
– Lisäksi työllisyys on heikentynyt, eikä Suomen taloudessa elpymisestä huolimatta ole näköpiirissä erityisen huikeaa noususuhdannetta, joka loisi edellytykset hintojen nousun pysyvälle kiihtymiselle, Kuoppamäki kirjoitti tiedotteessa.
Hän huomautti vuosi sitten alkaneen koronapandemian painaneen öljyn maailmanmarkkinahintaa rajusti, kun talven aikana se on jälleen noussut.
Appelqvist ennakoikin hintojen nousutahdin kiihtyvän vielä kevään aikana, koska vertailukohtana eli vuosi sitten luvut olivat matalalla. Hänen mukaansa ensi kuussa jännitetään, nouseeko inflaatio yli kahden prosentin ensi kertaa vuoden 2012 jälkeen.
Saman pankin pääekonomisti Pasi Kuoppamäki säesti kollegansa kantaa kirjoittamalla Twitterissä , että maaliskuun muutos oli varsin odotettu, eikä talouden ylikuumeneminen uhkaa.