Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

HS: Väärinkäytöksiä Kuopiossa – Terveet ihmiset varanneet riskiryhmäläisille tarkoitettuja rokotusaikoja

Arkistokuva. Paula Pohjamo
Jerri Koskinen

Jerri Koskinen

Terveet ihmiset ovat varanneet sairaille ja riskiryhmäläisille tarkoitettuja rokotusaikoja nettiajanvarauksessa Kuopiossa niin, että kaupunki joutui muuttamaan rokottamiseen liittyviä käytäntöjään. Asiasta uutisoivan Helsingin Sanomien mukaan väärinkäytökset paljastuivat tiistaina. Uutisessa väärinkäytöksien määrää kuvataan suureksi.

– Aluksi kokeilimme internetin kautta tehtävissä varauksissa rokotettavien rehellisyyttä, mutta se ei näytä toimivan, kertoo Kuopion terveysjohtaja Pertti Lipponen Helsingin Sanomille.

Lipposen mukaan sosiaalisessa mediassa oli levinnyt sana siitä, että riskiryhmään kuulumista ei kysytä internet-ajanvarausta tehtäessä, joten riskiryhmiin kuulumattomienkin kannattaisi varata aika.

– Jokainen on varmaan tajunnut, että tekee väärin, Lipponen kommentoi lehdelle.

Osa perusteettomasti ajan varanneista ehti saada rokotuksen ennen kuin väärinkäytökset tulivat ilmi.

Kuopiossa on käytössä riskiryhmäläisten ajanvarauksessa sähköinen järjestelmä, johon voi tehdä ennakkoon ainoastaan ikäperusteisia rajauksia. Verkkopalvelun lisäksi ajan voi varata puhelimitse.

Puhelimessa tehdyissä ajanvarauksissa riskiryhmään kuuluminen tarkistetaan potilastietojärjestelmästä.

Väärinkäytösten tultua ilmi riskiryhmään kuuluminen on alettu tarkistaa vielä rokotustilanteessa niiltä, jotka ovat varanneet aikansa verkossa.

Helsingin Sanomien mukaan myös Espoossa on tullut ilmi väärinkäytösten yrityksiä. Savon Sanomat ei tavoittanut terveysjohtaja Pertti Lipposta kommentoimaan Kuopion väärinkäytöksiä.

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut