Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lidl poistaa peliautomaatit kaupoistaan – päätös tuli Veikkaukselle yllätyksenä

Lidl on päättänyt poistaa Veikkauksen pelikoneet kaikista myymälöistään ensimmäisenä valtakunnallisena kauppaketjuna Suomessa. Pelikoneet on tarkoitus poistaa kaupoista ensi kesän aikana.

Lidlin kaupoissa Suomessa on yhteensä noin 250 peliautomaattia. Lidl perustelee pelikoneista luopumista vastuullisuudella.

– On kiistaton tosiasia, että pelaamisesta aiheutuu ongelmia ja että kauppojen pelikoneilla on oma roolinsa tässä. Jokaisen kaupan toimijan on itse päätettävä kantansa pelikoneisiin ja arvioitava mahdollisuutensa luopua niistä, mutta isona yrityksenä voimme toimia esikuvana ja suunnannäyttäjänä tässä, Lidlin Suomen-toimitusjohtaja Nicholas Pennanen sanoi tiedotteessa.

Päivittäistavaraketju K-ryhmällä ei ole tällä hetkellä suunnitelmissa sulkea Veikkauksen peliautomaatteja, kertoo K-market-ketjun operatiivinen johtaja Teemu Naumanen.

Suurimmassa osassa K-ryhmän kaupoista peliautomaatit ovat kauppiaiden omaa liiketoimintaa, josta he myös päättävät.

Naumasen mukaan pelikoneet ja lotto on osa K-ryhmän palvelukokonaisuutta.

– Varsinkin pienissä kaupoissa kannattavuus tulee pienistä puroista, ja erilaiset palvelut ovat osa kokonaisuutta, josta kannattavuus muodostuu, kertoo Naumanen.

Rahapelaamisessa on tapahtumassa isoja muutoksia

Myöskään S-ryhmällä ei ole tällä hetkellä suunnitelmaa luopua peliautomaateista, kertoo SOK:n kenttäjohtaja Arttu Laine STT:lle sähköpostitse. Laine korostaa, että tällä hetkellä on käynnissä isoja muutoksia rahapelaamiseen liittyen ja rahapelikoneiden määrä on jo vähentynyt huomattavasti.

R-kioskitkaan eivät ole luopumassa Veikkauksen peliautomaateista. Toimitusjohtaja Teemu Rissanen kertoo, että R-kioskit ovat asiakkaitaan varten, ja siihen kokonaisuuteen peliautomaatit kuuluvat.

– Niin isoilla kuin pienillä paikkakunnilla peliautomaateilla on oma osansa liiketoiminnassa ja palvelujen mahdollistamisessa, Rissanen sanoo.

Veikkaus pitää Lidlin päätöstä pettymyksenä

Lidlin päätös luopua rahapeliautomaateista myymälöissään tuli Veikkaukselle yllätyksenä, kertoo Veikkauksen vastuullisuusjohtaja Jarmo Kumpulainen.

– Totta kai se on aina pettymys ja harmi, kun yhteistyö päättyy jonkin meidän kumppanin kanssa, Kumpulainen sanoo STT:lle.

Hänen mukaansa Lidlin päätös ei silti ole Veikkauksen kannalta merkittävä takaisku. Lidlin kauppojen noin 250 peliautomaattia vastaavat muutamaa prosenttia Veikkauksen kaikista hajasijoitetuista automaateista.

Lidl pääsee eroon pelikoneiden ylläpidosta

Päätös tarkoittaa, että Lidl menettää Veikkauksen peliautomaateista saatavan provision. Pennasen mukaan automaatit ovat tuoneet Lidlille tavallisesti noin 1–2 miljoonaa euroa vuodessa.

Toisaalta Lidl hyötyy siitä, että pelikoneet eivät jatkossa vie myymälöissä tilaa kassojen jälkeisellä alueella. Pennasen mukaan vapautuvat neliömetrit voivat mahdollistaa esimerkiksi pakettiautomaattien lisäämisen Lidleihin.

– Se antaa meille enemmän tilaa ja mahdollisuuksia tulevaisuutta ajatellen, Pennanen sanoi tiedotustilaisuudessa.

Hänen mukaansa julkinen keskustelu, saatu palaute ja korona-aika ovat osoittaneet, että iso osa suomalaisista ei pidä pelikoneita välttämättömänä palveluna ruokakaupassa.

Pelikoneet tärkeitä etenkin pienille kaupoille

Päivittäistavarakauppa ry:n toimitusjohtajan Kari Luodon mukaan pelikoneista saatava tuotto on merkittävä etenkin pienille kaupoille, kioskeille ja liikenneasemien kaupoille, mutta myös isommille kaupoille.

Luoto kertoo, että muiden kaupan tarjoamien palvelujen merkitys kasvaa, kun päivittäistavaroiden myyntimäärät ovat pieniä. Kauppojen tarjoamia palveluita ovat pelikoneiden lisäksi esimerkiksi posti- ja rahannostopalvelut.

Luodon mukaan viime vuosina tehdyt panostukset pelaamisen vastuullisuuteen ovat olleet merkittäviä.

– Pelikoneita on vähennetty ja tunnistautuminen on otettu käyttöön. Vaikutusten seuraamiselle ei ole ollut vielä kunnolla aikaa, Luoto sanoo.

Pakollinen tunnistautuminen tuli käyttöön tämän vuoden tammikuussa.

Monilla alueilla peliautomaatit ovat olleet pitkiä jaksoja poissa käytöstä koronaviruksen leviämistä estämään pyrkivien rajoitusten vuoksi. Luodon mukaan tästä ajasta ei voida tehdä päätelmiä siitä, miten kaupat menestyisivät ilman pelikoneiden tuottoja, koska korona-ajan etätyöt ja lisääntynyt kotonaolo ovat lisänneet vähittäistavarakaupan myyntiä.

Veikkaus on myös maksanut pientä sijoituskorvausta pelikoneiden käyttökiellon aikana.

– Tämä ei kylläkään vastaa peliautomaattien tuottoja kaupoille normaalitilanteessa, Luoto arvioi.