Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

IL: Oikeuskansleri Pöysti osallistui liikkumisrajoituksia koskevien lakipykälien kirjoittamiseen

Oikeuskansleri Tuomas Pöysti osallistui tyrmättyjen liikkumisrajoituksia koskevien lakipykälien kirjoittamiseen, kertoo Iltalehti . Hän myös neuvoi pääministeri Sanna Marinia (sd.) siinä, miten asiassa kannattaisi esiintyä julkisuudessa.

Iltalehti perustaa tietonsa Pöystin lähettämiin sähköpostiviesteihin. Viestit on julkaistu myös Oikeuskanslerinviraston sivuille viime viikolla ilmestyneen Pöystin tiedotteen yhteydessä. Viestit on ilmeisesti lisätty sivuille jälkikäteen, sillä internetin historiahaulla löytyvällä sivulla niitä ei siellä näy.

Lehden mukaan Pöystin menettely on ilmeisessä ristiriidassa sen kanssa, että oikeuskanslerin tehtävänä on olla ylin laillisuusvalvoja ja hallituksen oikeudellinen neuvonantaja. Oikeuskanslerin virkaan ei kuitenkaan kuulu hallituksen lakipykälien valmistelu eikä neuvominen viestinnässä.

Iltalehti kertoo, että Pöystin ja valtioneuvoston alivaltiosihteerin Timo Lankisen sekä lainsäädäntöneuvos Sanna Helopuron välinen viestinvaihto paljastaa, että oikeuskansleri käytännössä osallistui lainvalmisteluun.

Helsingin Sanomien haastatteleman Helsingin yliopiston hallinto-oikeuden emeritusprofessorin Olli Mäenpään mielestä oikeuskansleri on toiminut tehtäviinsä nähden sopimattomasti.

Helsingin yliopiston valtiosääntöoikeuden professori Tuomas Ojanen arvioi puolestaan, että sähköpostien perusteella oikeuskansleri on siirtynyt maaliskuun aikana enemmän laillisuusvalvojasta konsultoivan ”kruununjuristin” rooliin.