Poliisi otti kiinni 17 ihmistä, jotka osallistuivat koronarajoituksia vastustavaan kulkueeseen Helsingissä

Helsingissä poliisi otti sunnuntaina kiinni 17 koronarajoituksia vastustavaan mielenosoituskulkueeseen osallistunutta. Poliisin mukaan kiinni otetuista 14 saa sakon niskoittelusta poliisia vastaan ja kaksi virkavallan vastustamisesta. Kulkueesta ei ilmoitettu poliisille etukäteen.

Poliisin mukaan kulkueeseen osallistuneet kokoontuivat Senaatintorille kello 14:n aikaan ja lähtivät kohti keskustaa. Poliisin tietojen mukaan kulkueen tarkoituksena oli liikkua eduskuntatalon ohi Rautatientorille.

Poliisi käski mielenosoittajajoukkoa hajaantumaan Esplanadilla, Aleksanterinkadulla, Senaatintorilla, Rautatientorilla ja Kansalaistorilla. Kaikki mielenosoittajat eivät noudattaneet poliisin käskyjä hajaantua.

Poliisi arvioi kulkueeseen osallistuneen 200–300 ihmistä. Kokoontumisrajoitukset kieltävät yli kuuden hengen kokoontumiset.

– Toiminnan perusidea on se, että ensin kerrotaan ihmisille, että he toimivat lainvastaisesti ja annetaan määräyksiä hajaantua sekä poistua paikalta. Jos näitä määräyksiä ei noudateta, edetään siihen, että ihmisiä otetaan kiinni ja heille määrätään lainmukaisia rangaistuksia muun muassa niskoittelusta, kertoi komisario Jarmo Heinonen Helsingin poliisista STT:lle.

– Yksi päivän (mielenosoituksen) teemoista on ollut kuntavaalit, kun ne olisivat nyt olleet ajankohtaiset, mutta siirtyivät koronan vuoksi, Heinonen kertoo.

Toisellekin mielenosoitukselle annettiin hajaantumiskäsky

Poliisi antoi hajaantumiskäskyn myös toiselle, Rautatientorilla järjestetylle kuuden henkilön mielenosoitukselle. Kyseisestä mielenosoituksesta oli ilmoitettu poliisille ennakkoon.

Poliisi lopetti mielenosoituksen, kun Senaatintorin kulkueeseen osallistuneita liittyi siihen.

– Toinen mielenosoitus kokoontui Rautatientorille ja ehti olla siellä 1–1,5 tuntia ihan rauhassa paikallaan. Tästä Senaatintorille kokoontuneesta ja ympäri kaupunkia liikkuneesta mielenosoitusjoukosta aika monet kokoontuivat Rautatientorin mielenosoituksen yhteyteen, ja se väkimäärä kasvoi hallitsemattomaksi eikä järjestäjä pystynyt pitämään kokousta lainmukaisena, Heinonen sanoi.

Rautatientorilla oli alun perin määrä järjestää myös toinen mielenosoitus, mutta poliisin mukaan se peruttiin jo ennen alkamistaan.

Mielenosoituskulkue päättyi noin kello 16:n aikaan. Poliisin mukaan se oli jatkumoa maaliskuussa ja aiemmin huhtikuussa järjestetyille mielenilmauksille.

Tampereellakin osoitettiin mieltä

Sisä-Suomen poliisi kertoi sunnuntaina päivällä Twitterissä , että Tampereen keskustassa oli liikkeellä mielenosoituskulkue. Myöskään tästä kulkueesta ei poliisin mukaan ollut tehty ennakkoon ilmoitusta. Poliisi valvoi paikalla yleistä järjestystä ja kokoontumisrajoitusten noudattamista.

Mielenosoitus sujui rauhallisesti, ja turvavälejä noudatettiin.

– Poliisin näkökulmasta kaikki sujui rauhallisesti eikä tarvetta puuttumiseen ollut, Sisä-Suomen poliisi tviittasi illansuussa.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut