Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Sinn Fein -puolueen johtaja pyysi anteeksi lordi Mountbattenin murhaa

Irlantilaisen Sinn Fein -puolueen johtaja pyysi sunnuntaina anteeksi Irlannin tasavaltalaisarmeijan IRA:n tekemää murhaa, jonka kohteena oli Louis Mountbatten vuonna 1979. Lordi Mountbatten oli edesmenneen prinssi Philipin eno ja tämän neuvonantaja.

Sinn Feinin johtajan Mary Lou McDonaldin anteeksipyyntö tuli päivä prinssi Philipin hautajaisten jälkeen.

– Totta kai olen pahoillani että se (murha) tapahtui, totta kai se on sydäntä särkevää, McDonald sanoi.

IRA surmasi Mountbattenin räjäyttämällä tämän veneen irlantilaisessa Mullaghmoren kylässä. Mounbattenin lisäksi iskussa kuoli hänen 14-vuotias lapsenlapsensa sekä kaksi muuta ihmistä.

Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun tasavaltalaismielisen Sinn Fein -puolueen johtaja pyytää anteeksi murhaa. McDonaldin edeltäjä Gerry Adams sanoi, että tuolloin Mountbatten oli oikeutettu kohde.

Noin 3 500 ihmistä kuoli tasavaltalaisten ja unionistien Pohjois-Irlannin tulevaisuutta koskeneen konfliktin aikana. Väkivaltaisuudet päätti rauhansopimus vuonna 1998.

Lauantaina Irlannin pääministeri Micheal Martin kuitenkin varoitti väkivallan kierteen mahdollisesta paluusta Pohjois-Irlannissa, missä tuoreet mellakat ovat nostaneet pelkoja hauraan rauhansopimuksen tulevaisuudesta.