Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Verotietojensa luovuttamista medialle vastustaneiden henkilöllisyys ei ole salassapidettävä tieto, linjaa hallinto-oikeus

Verotietojensa luovuttamista medialle vastustaneiden henkilöllisyys ei ole salassapidettävä tieto, päätti Helsingin hallinto-oikeus. Useat median edustajat valittivat verottajan yli 100 000 euroa tienaaville antamasta mahdollisuudesta kieltää omien verotietojensa luovuttaminen medialle eniten verotettavaa tuloa saaneiden listauksen yhteydessä.

Verottaja on luovuttanut medialle edelleen listauksen yli 100 000 euroa tienaavista, mutta siten, että sieltä on poistettu osa henkilöistä.

Uusi käytäntö aiheutti mediassa tiukan vastareaktion. Syynä on se, että nykyinen listaus ei anna enää luotettavaa kuvaa siitä, ketkä ovat saaneet eniten verotettavaa tuloa Suomessa. Esimerkiksi viime vuonna tietojensa luovuttamista vastusti yli 4 000 hyvätuloista.

Hallinto-oikeuden päätös ei tarkoita sitä, että verottajan pitäisi luovuttaa listaus täydellisenä. Oikeus kuitenkin päätti, että vastustamisoikeutta käyttäneiden nimet on medialle luovutettava. Nimellä pyytäessä verottajan taas on kerrottava henkilön verotettavista tuloista.

Päätöksestä voi valittaa korkeimpaan hallinto-oikeuteen. Hallinto-oikeuden päätös tulee lainvoimaiseksi vasta valitusajan umpeutumisen jälkeen, joten puuttuvia veronimiä ei heti tule näkymään lehtien sivuilla.

Verohallinto kertoo STT:lle, ettei se ole vielä päättänyt, aikooko valittaa päätöksestä.

"Järkevintä olisi palata vanhaan käytäntöön"

Hallinto-oikeuden ratkaisu saattaa johtaa siihen, että tietojensa salaamista pyytäneet henkilöt joutuvat erityisen huomion kohteeksi, sanoo Journalistiliiton puheenjohtaja Hanne Aho.

– Näinhän journalistit toimivat. Päätös teki tilanteen salaamista pyytäneiden kannalta hankalaksi, koska heistä voidaan nyt pyytää lista.

Ahon mukaan hallinto-oikeuden päätös tarkoittaa käytännössä journalisteille isompaa työtaakkaa kuin alkuperäinen käytäntö.

– Uskoisin, että koko prosessin kaikista järkevin loppuratkaisu olisi se, että palattaisiin vanhaan käytäntöön, jolloin kaikki olisivat samalla viivalla. Olisi mielenkiintoista tietää myös verottajan näkemys siitä, että kuinka paljon enemmän työtä tämä salaamispyyntöjen käsittely, salaaminen ja sen jälkeen journalisteille listojen tekeminen siitä ketkä ovat pyytäneet salaamista, aiheuttaa, Aho toteaa.

Verottaja vastusti nimien luovuttamista

Hallinto-oikeuden päätös koski vuoden 2018 verotietoja, jotka tulivat julkisiksi syksyllä 2019. Useissa median tekemissä valituksissa vaadittiin myös eniten tienanneiden listauksen luovuttamista täydellisenä. Tässä hallinto-oikeus taipui verottajan kannalle ja katsoi, että Verohallinnolla ei ole velvollisuutta tuottaa listausta tulokärjestä niin, että tietojensa luovuttamista vastustaneet olisivat listalla mukana.

Useat mediat olivat lisäksi pyytäneet Verohallinnolta tietoa vastustamisoikeutta käyttäneiden henkilöllisyydestä. Tietoja oli pyydetty nimilistoina ja diaariotteina. Tässä hallinto-oikeus tuli median kannalle.

Verottaja vastusti nimien luovuttamista muun muassa sillä perusteella, että pelkkä tieto vastustamisoikeuden käyttämisestä antaisi välillisesti tiedon henkilön vuosituloista, sillä tietojen luovuttamista ovat pääosin vastustaneet vain yli 100 000 euroa vuodessa tienaavat.

– Verotustietojen julkisuudesta ja salassapidosta annetussa laissa on säädetty julkiseksi muun ohella tiedot verovelvollisen verotettavasta ansio- ja pääomatulosta. Hallinto-oikeus katsoo, että pyydetyistä diaaritiedoista välillisesti ilmenevä tieto siitä, että henkilö on todennäköisesti ansainnut yli 100 000 euroa vuonna 2018, ei tässä yhteydessä ole julkisuuslain nojalla salassa pidettävä tieto, oikeus perustelee.

Hallinto-oikeus ei arvioinut kysymystä siitä, onko Verohallinnon päätös vastustamisoikeuden antamisesta laillinen, koska mediat olivat valittaneet ainoastaan siitä, ettei tietoja luovutettu.

----

Jutun kirjoittaja on yksi hallinto-oikeuteen verottajan linjauksista valittaneista. Valitus on tehty STT:n toimeksiannosta.