Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hallitus aloittaa tänään kehysriihensä – pöydällä työllisyys, talous ja turve

Hallituksen kehysriihi alkaa tänään. Ainakin torstaihin asti kestävissä neuvotteluissa hallitus päättää koronan kolhaiseman valtion talouden suuntaviivoista tuleville vuosille. Hallituksen kauden niin sanotusta puoliväliriihestä odotetaan vaikuttavia toimia, joilla muun muassa työllisyys paranisi ja julkinen talous lähtisi tasapainottumaan.

Hallituksen puheenjohtajaviisikko on pohjustanut riihtä useita päiviä, mutta neuvottelua on jarrutellut STT:n tietojen mukaan etenkin keskustelu ansiosidonnaisesta työttömyysturvasta.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) ei tiistaina ottanut kantaa siihen, onko SDP:ssä valmiutta tehdä joitakin muutoksia ansiosidonnaiseen työttömyysturvaan. Hän sanoi, ettei hänen tapansa ole etukäteen tyrmätä mitään tai asettaa tiukkoja reunaehtoja.

– Haen ennen muuta pääministerinä ratkaisua riihestä ja toivon, että kaikilla puolueilla on kykyä hakea yhteisymmärrystä näistä vaikeista kysymyksistä, hän sanoi mennessään hallituksen koronaneuvotteluun tiistaina illansuussa.

Turvetuottajien tukemiselle paljon ymmärrystä - alasajon jarruttelu saa kritiikkiä

Valtiovarainministeri Matti Vanhanen (kesk.) on useaan otteeseen korostanut, että pelkät työllisyyspäätökset eivät riitä, vaan joukossa on oltava myös sellaisia työllisyystoimia, jotka tasapainottavat julkista taloutta. Tällainen olisi muun muassa ansiosidonnaisen työttömyysturvan jonkinlainen leikkaaminen.

Pöydällä on laaja lista työllisyystoimia, kuten koulutuspoliittiset panostukset, jatkuva oppiminen, kunnille työvoimapalvelut ja työperäinen maahanmuutto.

Talous- ja työllisyyskysymysten takanakin neuvoteltavaa riittää ainakin turpeen tuottajien tukemisessa ja Veikkauksen tuottojen kompensoimisesta edunsaajille.

Hallitus päätti viime syksyn budjettiriihessä tuplata turpeen veron vauhdittaakseen sen energiakäytön alasajoa hallitusohjelman tavoitteiden täyttämiseksi. Turpeen käyttö on kuitenkin vähentynyt odotettua nopeammin, sillä siihen ratkaisevasti vaikuttava päästöoikeuden hinta on noussut syksyn jälkeen reippaasti.

Hallituspuolueissa on varsin laajalti yhteisymmärrystä sen suhteen, että vaikeuksiin joutuneita turpeen tuottajia on tuettava ja autettava siirtymässä. Sen sijaan keskustan toiveet turpeen alasajon jarruttelusta esimerkiksi uusilla veroratkaisuilla saavat täystyrmäyksen etenkin vihreiltä.