Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yön uutiskooste | Hallitus esittelee tänään päivitettyä exit-suunnitelmaansa, ex-poliisin katsottiin olevan syyllinen George Floydin kuolemaan, kuningatar Elisabet täyttää 95 vuotta

Hallitus esittelee tänä aamuna päivitettyä exit-suunnitelmaansa. Pääministeri Sanna Marin (sd.) sanoi tiistaina, että hallituksen exit-suunnitelmaan on tulossa muutoksia tapahtuma- ja kulttuurialan kokonaisuuteen.

Hallitus esitteli reilu viikko sitten suunnitelmansa koronarajoitusten purkamisesta ja purkamisen tavoiteaikatauluista. Suunnitelma lähetettiin yleiselle lausunto- ja kommenttikierrokselle, ja hallitus neuvotteli tiistaina suunnitelmaan tehtävistä muutoksista.

Tiistaina keskusteltiin myös niin sanotuista koronapasseista ja siitä, voitaisiinko niitä käyttää Suomessa sisäisesti esimerkiksi tapahtumiin osallistumiseksi.

Hallitus aloittaa tänään kehysriihensä

Hallituksen kehysriihi alkaa tänään. Ainakin torstaihin asti kestävissä neuvotteluissa hallitus päättää koronan kolhaiseman valtion talouden suuntaviivoista tuleville vuosille.

Hallituksen kauden niin sanotusta puoliväliriihestä odotetaan vaikuttavia toimia, joilla muun muassa työllisyys paranisi ja julkinen talous lähtisi tasapainottumaan.

Hallituksen puheenjohtajaviisikko on pohjustanut riihtä useita päiviä, mutta neuvottelua on jarrutellut STT:n tietojen mukaan etenkin keskustelu ansiosidonnaisesta työttömyysturvasta.

Hallitukselta odotetaan puoliväliriihestä muun muassa päätöksiä toimista, joilla saadaan 20 000–30 000 työllistä lisää.

Koronaepidemia on lisännyt lastensuojelun tarvetta ja lastensuojelun asiakasperheiden mielenterveysongelmia

Perheiden vaikeudet ja lastensuojelun asiakkaiden tuen tarve ovat lisääntyneet koronaepidemian takia, selviää Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ja Lastensuojelun keskusliiton teettämästä kuntakyselystä. Lastensuojelun johdolle suunnattuun kyselyyn vastasi 85 kuntaa ja 18 kuntayhtymää.

Kyselyyn vastanneista kunnista 40 prosenttia arvioi lastensuojelun asiakkaiden määrän lisääntyneen koronan takia, ja lähes puolet vastaajista kertoo lastensuojeluilmoitusten määrän kasvaneen.

Kyselystä käy ilmi, että lastensuojelun asiakasperheiden elämäntilanteet ovat selvästi vaikeutuneet valtaosassa kuntia. Jopa 63 prosenttia kunnista arvioi lasten mielenterveysongelmien lisääntyneen. Vastaavasti yli puolet kunnista arvioi, että vanhemmilla on aiempaa enemmän mielenterveysongelmia.

Iltalehden toimittaja oikeuteen loukkauksia jakelevan oululaispoliitikon kunnian loukkaamisesta Twitterissä

Iltalehden toimittaja Tommi Parkkosta syytetään oululaisen kaupunginvaltuutetun Junes Lokan kunnian loukkaamisesta, selviää Oulun käräjäoikeuden tiedoista.

Syynä on Parkkosen julkaisema tviitti, jossa hän panettelee kunnanvaltuutettua sen jälkeen, kun toimittaja-kirjailija Johanna Vehkoo tuomittiin käräjillä Lokan kunnian loukkaamisesta. Parkkonen kiistää syyllistyneensä kunnianloukkaukseen ja sanoo, että kyseessä oli tarkoituksellisen tyhmä ja provokatiivinen kirjoitus.

Lokka on itse profiloitunut alatyylisellä kielenkäytöllään ja on tällä hetkellä syytteessä muun muassa neljästä kunnianloukkauksesta.

Yhdysvalloissa valamiehistö katsoi entisen poliisin olevan syyllinen George Floydin kuolemaan

Yhdysvaltain Minneapolisissa valamiehistö katsoo, että entinen poliisi Derek Chauvin on syyllinen mustaihoisen George Floydin kuolemaan. Chauvin todettiin syylliseksi kaikissa syytekohdissa. Häntä syytettiin muun muassa toisen asteen murhasta, joka Suomessa vastaisi tappoa.

Floyd kuoli viime vuoden toukokuussa, kun valkoinen poliisi Chauvin painoi häntä polvella niskasta yli yhdeksän minuutin ajan.

New York Timesin mukaan Chauvinin vankeusrangaistuksen pituudesta päätettäneen vasta useiden viikkojen päästä. Chauvin voi saada toisen asteen murhasta jopa 40 vuoden tuomion.

Presidentti Biden George Floydin kuolemasta syytetyn ex-poliisin oikeudenkäynnistä: Tuomio suuri askel kohti oikeudenmukaisuutta Yhdysvalloissa

Entisen poliisin Derek Chauvinin toteaminen syylliseksi George Floydin kuolemaan on suuri askel kohti oikeudenmukaisuutta Yhdysvalloissa, arvioi presidentti Joe Biden. Hän kommentoi tapausta kansallisessa tv-lähetyksessä.

Valamiehistö katsoi Chauvinin syylliseksi kaikissa kolmessa syytekohdassa. Häntä syytettiin muun muassa toisen ja kolmannen asteen murhista, jotka Suomessa vastaavat suunnilleen tappoa ja kuolemantuottamusta.

Biden kutsui rakenteellista rasismia tahraksi kansakunnan sielussa ja korosti, että rasismin kitkeminen poliisista ja rikosoikeusjärjestelmästä vaatii paljon työtä. Hän pyysi myös kansalta yhtenäisyyttä valamiehistön päätöksen julistamisen jälkeen.

Putin puhuu kriisien keskellä Venäjän tilasta

Venäjän presidentti Vladimir Putin pitää tänään vuotuisen puheensa kansakunnan tilasta. Puhe ajoittuu keskelle useita päällekkäisiä kriisejä niin kansainvälisissä suhteissa kuin kotimaassa.

Venäjän suhteet länsimaihin ovat kiristyneet entisestään venäläisjoukkojen ryhmityttyä uhkaavasti Ukrainan lähistölle sekä Krimille. Yhdysvaltojen osalta suhteita rasittavat tuoreet pakotteet ja Euroopan osalta muun muassa diplomaattikarkotukset Tshekistä.

Ulkomaailman huomio on kohdistunut myös vangitun oppositiopoliitikko Aleksei Navalnyin kohtaloon. Navalnyin tukijoukot ovat kutsuneet venäläisiä tänään mielenosoituksiin.

Kuningatar Elisabet täyttää 95 vuotta, kunnialaukaukset peruttu suruajan vuoksi

Britannian kuningatar Elisabet II täyttää tänään 95 vuotta. Vaikka kuningattaren syntymäpäivä on huhtikuussa, on merkkipäivää tavattu virallisesti juhlia vasta kesällä.

Tänä vuonna kuningattaren syntymäpäivää varjostaa hänen puolisonsa prinssi Philipin kuolema. Prinssi Philip haudattiin sotilaallisin menoin viime viikonloppuna.

Kuningattaren uskotaan viettävän syntymäpäiväänsä lounastamalla perheenjäsentensä kanssa Windsorin linnassa, kertoo Telegraph-lehti. Sen mukaan kuningattaren syntymäpäivän juhlintaan perinteisesti kuuluneet kunnialaukaukset on peruttu suruajan vuoksi.

Elisabet nousi hallitsijaksi isänsä Yrjö VI:n kuoleman jälkeen 6. helmikuuta 1952.

Florida löylytti Barkovin johdolla Columbuksen, Korpisalo päästi viisi maalia

Jääkiekon NHL:ssä Florida Panthersin suomalaiskapteeni Aleksander Barkov teki joukkueensa ensimmäisen maalin, kun kotijoukkue otti 5–1-voiton Columbus Blue Jacketsista.

Florida nakutti viisi maalia Columbuksen maalivahdin Joonas Korpisalon selän taakse kahdessa erässä. Kolmas erä oli maaliton. Korpisalo torjui pelissä yhteensä 28 kertaa.

Columbuksen Patrik Laine oli jäällä runsaat 17 minuuttia, mutta kirjautti neljännen tehopisteettömän pelin putkeen.

Floridan suomalaispakki Markus Nutivaara puolestaan otti syöttöpisteen joukkueensa neljännestä maalista.

BBC: Englantilaisjoukkueet vetäytyvät uudesta Superliigasta

Kaikki kuusi englantilaista valioliigajoukkuetta vetäytyvät jalkapallon uudesta eurooppalaisesta Superliigasta, kertoo muun muassa Britannian yleisradioyhtiö BBC.

Ensimmäisenä uudesta liigasta vetäytyi Manchester City, jonka esimerkkiä seurasivat Arsenal, Liverpool, Manchester United, Tottenham ja Chelsea.

Uutistoimisto AFP:n mukaan kuuden englantilaisjoukkueen vetäytyminen käytännössä romahduttaa aikeet Superliigasta. Liigaan olisivat jäämässä enää espanjalaiset Real Madrid, Barcelona ja Atletico Madrid sekä italialaiset AC Milan, Inter Milan ja Juventus. Liigaan ilmoittautui alun perin 12 joukkuetta, mutta lisää jäseniä haviteltiin.

Suurseurojen perustama Superliiga herätti laajaa kritiikkiä heti kun siitä kerrottiin myöhään sunnuntaina Britannian aikaa.