Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Venäjä aloitti joukkojensa vetämisen Ukrainan rajalta

Venäjä kertoo aloittaneensa joukkojensa vetämisen Ukrainan rajalta.

– Sotilasyksiköt ja -muodostelmat ovat parhaillaan marssimassa rautateiden lastauspaikoille ja lentokentille, Venäjän puolustusministeriön tänäisessä lausunnossa todetaan.

Maan puolustusministeri Sergei Shoigu ilmoitti eilen, että sotaharjoitusten tavoite on saavutettu ja harjoitukset Ukrainan rajan tuntumassa ovat ohi. Shoigun mukaan joukot saadaan vedettyä pois viikossa.

Sekä sotilasliitto Nato että Ukraina pitivät Venäjän ilmoitusta hyvänä. Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin mukaan joukkojen vähentäminen heidän rajaltaan vähentää jännitteitä samassa suhteessa. Nato puolestaan kertoi seuraavansa tilannetta jatkossakin kuitenkin valppaasti.

Venäjä on keskittänyt jo usean viikon ajan joukkojaan Ukrainan rajan tuntumaan ja Krimille. Muun muassa Yhdysvallat on kuvaillut joukkojen sijoittelua erittäin huolestuttavaksi.

Venäjän ja Yhdysvaltojen välit ovat Ukrainan tilanteen vuoksi kiristyneet entisestään.

"Enemmän sotilaita kuin Krimin miehityksen alkaessa"

EU on aikaisemmin arvioinut, että rajalla olisi noin satatuhatta sotilasta. Yhdysvaltain puolustusministeriön mukaan Venäjällä on enemmän sotilaita Ukrainan rajalla kuin Krimin miehityksen alkaessa.

Lisäksi Itä-Ukrainassa taistelut separatistijoukkojen ja Ukrainan armeijan välillä ovat kiihtyneet alkuvuoden mittaan.

Venäjän motiivia uhitteluunsa on arvailtu lännessä. Villeimmissä skenaarioissa Venäjän epäiltiin suunnittelevan uutta miehitysoperaatiota Ukrainaan, kun taas maltillisemmissa arvioissa presidentti Vladimir Putinin arvioitiin testaavan Yhdysvaltain tuoreehkoa presidenttiä Joe Bidenia.

Presidentti Putin kertoi torstaina olevansa valmis tapaamaan presidentti Zelenskyin Moskovassa koska tahansa. Lausunto oli vastaus Zelenskyin aiemmin viikolla esittämään ehdotukseen tavata Putin Itä-Ukrainassa.

Venäjä miehitti Krimin vuonna 2014. Miehityksen jälkimainingeissa alueella alkaneissa sotaisuuksissa on kuollut yli 13 000 ja lähes 1,5 miljoonaa ihmistä on joutunut jättämään kotinsa.