Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tupakkalakiin esitetään tupakka-askien bränditunnusten poistamista – jatkossa myös bussipysäkin katoksessa tupakointi olisi kiellettyä

Sosiaali- ja terveysministeriö (STM) esittää, että Suomessa tupakka-askeista poistettaisiin muun muassa bränditunnukset ja logot. Tavoitteena on vähentää myyntipakkausten houkuttelevuutta sekä estää pakkauksien käyttämistä markkinoinnissa.

Tupakkalain muutoksia käsittelevän esitysluonnoksen mukaan tupakkatuotteiden ja vastaavien tuotteiden myyntipakkaukset yhdenmukaistetaan eivätkä ne saa merkinnöiltään erottua toisistaan. Tuotepakkausten yhdenmukaistamista koskeva sääntely tulisi voimaan vuoden 2023 alusta.

Lisäksi tunnusomaisten tuoksujen ja makujen kieltoa laajennettaisiin koskemaan kaikkia tupakkatuotteita, kun nykyisin kielto koskee vain savukkeita ja kääretupakkaa. Myös tuotteet, joilla on tarkoitettu saamaan tupakkatuotteelle aikaan tunnusomainen tuoksu tai maku, kiellettäisiin. Tunnusomaisia makuja tupakkatuotteissa ovat esimerkiksi suklaa, mansikka ja mentoli.

– Tunnusomaiset maut ja tuoksut ovat nykyisin kielletty vain savukkeissa ja kääretupakassa. Jatkossa ehdotetaan, että kielto laajenisi kaikkiin tupakkatuotteisiin. On olemassa muitakin tupakkatuotteita, kuten vaikkapa pikkusikareita, niin se koskisi jatkossa myös niitä, lakimies Laura Terho STM:stä kertoo.

Tunnusomaiset tuoksut ja maut olisivat jatkossakin kiellettyjä sähkösavukkeissa käytettävissä nesteissä.

Hallituksen esitysluonnos tupakkalain muutoksista on lähetetty lausuntokierrokselle 7. kesäkuuta asti. Uusi laki tulisi voimaan ensi vuoden alussa.

Bussikatokset ja terassit tiukempaan tupakointikieltoon

Esityksen mukaan tupakointi kiellettäisiin jatkossa leikkikentillä ja yleisillä uimarannoilla. Lisäksi sisätiloja koskevat tupakointikiellot kattaisivat jatkossa uusia alueita, kun tupakkalaissa säädettyä sisätilan määritelmää laajennettaisiin. Tupakointi olisi näin kiellettyä esimerkiksi suurimmassa osassa bussipysäkkien katoksia.

STM:n erityisasiantuntijan Reetta Honkasen mukaan kunnat valvovat alueillaan tupakointikieltoja. Hänen mukaansa tupakointikieltojen valvonta on valituksiin perustuvaa.

– Tässä ei varmaan tehtäisi bussipysäkeillä suunnitelmallista valvontaa, vaan tehtäisiin projekteja, joissa käytäisiin katsomassa niitä useammassa paikassa. Pääsääntöisesti valvonta perustuu siihen, mihin monet tupakointikiellot perustuvat tällä hetkellä eli sosiaaliseen paineeseen, Honkanen sanoo.

Honkasen mukaan on mahdollista, että poliisi voi antaa tupakointirikkomuksesta sakon.

– Sellainen tupakkalaissa on, mutta tietojeni mukaan tätä ei ole käytetty tupakkalain voimassa ollessa varmastikaan kuin yksittäisiä kertoja, Honkanen jatkaa.

Sisätilan määritelmän muutos toisi tiukennuksia myös ravintoloiden terasseilla tupakoimiseen.

Nykyään terasseilla tupakointi on mahdollista esimerkiksi terasseilla, joissa on katto ja kaksi seinää. Jatkossa tupakointi olisi kuitenkin mahdollista vain terasseilla, joissa on korkeintaan katto ja yksi seinä tai kaksi seinää ilman kattoa. Kielto ei koskisi kokonaan avoimia terasseja.

Sisätilan määritelmää koskeva muutos tulisi voimaan vuoden 2024 alusta.